HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Egészségpolitika

Obama évértékelő beszédében kitért az egészségügy kérdésére

Az amerikai elnök kiállt az egészségügyi reformprogramja mellett és kihívással fordult a republikánusokhoz egy jobb tervezet előterjesztésére.

Barack Obama amerikai elnök nyilvánosságot adott az egészségügyi reformtörvény sikerinek, és felhívta a kongresszusi republikánusokat, hogy mutassák be saját alternatívájukat. A törvény 2010-es beiktatása óta a republikánusok 40-szer kezdeményezték a törvény visszavonását.

Obama elmondta, hogy az egészségbiztosítási piacok októberi megnyitása óta több mint 9 millió ember részesült magánbiztosításban vagy állami Medicaid fedezetben. A törvény értelmében senkitől nem tagadhatják meg a fedezetet fennálló betegség miatt, a nőktől sem kérhetnek magasabb biztosítási díjakat.

Az elnök felszólította a törvényt ellenző republikánusokat, hogy ha vannak specifikus tervezeteik az egészségügyi költségek csökkentésére, a fedezet kiszélesítésére és a választási lehetőségek növelésére, mondják el a lakosságnak mit végeznének másképpen, de ne akarjanak hatálytalanítani egy törvényt, amely már milliók számára nyújt segítséget.

A hivatalos republikánus válaszban Cathy McMorris Rodgers, Washington állam képviselője panaszokról számolt be, ahol a fogyasztók korábbi biztosításait törölték, a díjaikat megemelték, vagy az új biztosítás nem tette lehetővé a megszokott orvosaik igénybevételét. Rodgers nem szólított fel a törvény visszavonására, bár szerinte a törvény nem működik, és az egészségügy döntéseit az embereknek és nem a kormánynak kell hozni.

Mike Lee, Utah állam republikánus szenátora, bár katasztrófának nevezi a törvényt, nem tartja járható útnak a régi rendszerre való visszatérést. Helyette egy új konzervatív programot ígért, amely betegközpontú reformokat fog tartalmazni az egészségügyi költségek ellenőrzésére, biztosítani fogja a megfizethető fedezet elérhetőségét minden amerikai lakos számára, és extra támogatásban részesíti a szegényeket és a betegeket. (SZL)

Forrás:
Michael McCarthy: Obama challenges Republicans to offer alternatives to health act. BMJ, http://www.bmj.com/content/348/bmj.g1277 (letöltés: 2014.02.10.)

Megjelenés dátuma: 2014-02-11 10:10:47