HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

31,6 millió euró prémiumot fizet tagjainak két német kiegészítő betegpénztár

Az egészségtudatos magatartást prémium kifizetésekkel jutalmazza tagjainak két német kiegészítő betegpénztár.

A biztosítottaik 2013-ban tanúsított egészségtudatos magatartását a német KKH Kaufmännische Krankenkasse (KKH) és a Deutsche Angestellten-Krankenkasse Gesundheit (DAK-Gesundheit) összesen 31,6 millió euró prémium kifizetésével jutalmazza, amelyből tagjainak a KKH 16,6 millió, a DAK-Gesundheit 15 millió euró prémiumot juttat vissza.

A KKH statisztikái alapján több mint 300 ezer egészségtudatos tagját jutalmazta meg. A pénztártagok közül 155 ezren vettek részt a "Pro Boni Basis" programon. Az említett programon résztvevő tagok közül azok részesültek azonnali 30 euró bónusz kifizetésében, akik 12 hónapon belül három egészségért tett intézkedés végrehajtását is igazolni tudták. Az egészséggel kapcsolatos intézkedések között említhető az aktív sportegyesületi tagság, meghatározott szűrővizsgálatokon vagy minőség-ellenőrzött prevenciós kurzusokon való részvétel.
2013-ban a KKH tagjai körében a családok között különösen vonzónak mutatkozott a gyermekek után járó bónusz, melynek révén a szülők gyermekeik nagykorúságáig összesen 1800 eurót is megtakaríthatnak, amennyiben azok rendszeresen eljárnak megelőző vizsgálatokra vagy megszerzik a német sportjelvényt. Tavaly a pénztár adatai szerint a német sportjelvény megszerzésével kapcsolatos programra 115 ezer gyermek és serdülőkorú fiatal iratkozott fel.
A DAK-Gesundheit az egészségesebb életmód előmozdítása érdekében indított bónusz programjaira pénzügyi ösztönzőként tekint, amelyek az egészség javulása és a prémium kifizetések révén a biztosítottak számára duplán is megtérülhetnek. 2013-ban bónusz programmal kapcsolatos ajánlatot 700 ezer DAK biztosított vett igénybe. A pénztár tapasztalatai azt mutatják, hogy a családok körében az egészség-aktív bónusz program volt különösen népszerű, amelyen tavaly több mint 550 ezer tag vett részt. A program keretében a család összes tagjának aktív egészségfejlesztését és sportteljesítményeit készpénzben történő prémiumfizetéssel jutalmazzák. A DAK statisztikái szerint az előző évhez képest a programon résztvevők száma 25 ezerrel növekedett.(VN)
Forrás:
Deutsches Ärzteblatt: Krankenkassen schütten Prämien in Millionenhöhe aus.
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/57533/Krankenkassen-schuetten-Praemien-in-Millionenhoehe-aus

DAK-Gesundheit: DAK-Gesundheit zahlt 15 Millionen Euro Prämien aus
http://www.dak.de/dak/bundesweite_themen/Praemienausschuettungen-1371042.html
Letöltés dátuma: 2014.02.10.

Megjelenés dátuma: 2014-02-11 10:01:23