HealthOnline cikkek

Ország: Lengyelország

Témakör: Egészségpolitika

Kudarcba fulladt a lengyel egészségügyi miniszter elleni bizalmatlansági szavazás

A lengyel parlament ellenzéke az egészségügyi minisztert tette felelőssé az egészségügy romló helyzetéért.

A parlament alsóháza (Szejm) leszavazta a Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet a Jog és Igazság párt nyújtott be. Az indítvány 215-233 szavazati arányban hiúsult meg, a miniszter leváltásához 231 szavazatra lett volna szükség. A Civil Platform és a Lengyel Néppárt koalíciója 236 szavazattal rendelkezik az alsóházban.

Az ellenzéki pártok hevesen bírálták Arlukowiczot és leváltását követelték, mivel szerintük ő felelős a lengyel egészségügyi rendszer összeomlásáért. Az ellenzéki képviselők a miniszter szemére vetették még az életképes egészségpolitika hiányát és a betegek semmibe vételét. Új egészségügyi miniszterként a Jog és Igazság párt vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit nevezték meg, aki megszűntetné az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat és az egészségügyi minisztériumot bízná meg az ágazat finanszírozásával.

A Jog és Igazság párt a lengyel lakosság romló egészségügyi helyzete miatt szerette volna leváltani Arlukowiczot. A problémák közt felsorolták a szakellátás hosszú várakozási idejét, az állami kórházak privatizációs politikáját és a pénzügyi források hibás elosztását. Kaczynski kihívta Donald Tusk miniszterelnököt egy március 3-án tartandó vitára - Tusk jelezte, hogy készen áll a részvételre. (SZL)

Forrás:
Health Minister keeps job after failed vote of no confidence. The Warsaw Voice, http://www.warsawvoice.pl/WVpage/pages/article.php/27123/news
Opposition leader challenges PM to debate on Poland’s healthcare. The Warsaw Voice, http://www.warsawvoice.pl/WVpage/pages/article.php/27362/news (letöltés: 2014.02.20.)

Megjelenés dátuma: 2014-02-20 13:27:49