HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Hatékonyságot és jövőállóságot biztosító strukturális átalakítások a legnagyobb német betegpénztáraknál

A cikk a legnagyobb német betegpénztárak strukturális átalakításáról számol be. A technológia fejlesztésével és a hatékonyság növelésével a pénztárak a változó versenyfeltételekhez és a pénzügyi helyzet romlásához kívánnak alkalmazkodni.

Az idén a jelenleg második legnagyobb német betegbiztosító társaság, a Barmer GEK átfogó strukturális átalakításokba kezdett, amit az egészségügyben az elkövetkező években várható költségnövekedés tett többek között szükségessé. Az átszervezéssel kapcsolatos terveket az igazgatóság múlt hét pénteken hagyta egyhangúan jóvá, mely döntés egyébként már annak a hatékonyságnövelő programnak a része, amely a 2012-es fúzió időszakában kezdődött.

A beharangozott átszervezés éves szinten 250-300 millió euró megtakarítást eredményezhet. A pénztár vezetője szerint erre azonban elsősorban nem a megtakarítások, hanem az ügyfelek érdekében kell, hogy sor kerüljön, mivel csak így nyílik lehetőség az új technikai lehetőségek kiaknázására és a hatékonyság növelésére.

A betegpénztár középtávú terveiben a munkahelyek 3500-zal - ami 20 százalékos csökkenésnek felel meg - és a fiókok 800-ról 400-ra történő csökkentésével számol. A pénztár a technológia fejlesztések terén a telefonos és online-szolgáltatásait kívánja tovább erősíteni. A Barmer GEK ezzel kapcsolatos korábbi elemzései azt mutatták, hogy egyre magasabb azoknak a biztosítottaknak a száma, akik ügyeiket a trendnek megfelelően telefonon vagy az interneten keresztül intézik.

A hatékonyság növelését a pénztár 35-40 speciális központ felállításával célozza meg. A központok személyzete a jövőben a Barmer GEK tíz szolgáltatási területének egyikére specializálódik majd, melyek például a járóbeteg-ellátás, kórházak, orvostechnikai eszközök, gyógyászati segédeszközök, ellátásmenedzsment vagy az elszámolások lehetnek. A hatékonyság növelésével a pénztár a változó versenyfeltételekhez és a pénzügyi helyzet romlásához kíván alkalmazkodni, mivel bevételeik egyre csökkenek, ezzel szemben a gyógyszerekre, kórházakra és orvosokra fordított kiadásaik fokozatosan nőnek.

Az új struktúra kialakítását követően a fiókok elérhetősége a tervek szerint azonos maradna, sőt az egyes fiókokban a dolgozók számának növelésével és az országos szinten egységes, meghosszabbított nyitva tartással javítani is kívánják azt. A Barmer GEK vezetője e mellett mobil fiókok beindításról is beszámolt. A mozgásképtelen személyek részére a biztosított otthonában történő ügyintézést továbbra is nyújtani kívánja a pénztár.

Belső reformok egyébként más pénztáraknál is lezajlottak, illetve jelenleg is folynak. Ezzel kapcsolatban a Deutsche Angestellten-Krankenkasse (DAK) szóvivője arról számolt be, hogy 2010 óta évente 1000 dolgozót sikerült leépíteniük, aminek köszönhetően a betegpénztár dolgozóinak létszáma jelenleg 11 ezer főre csökkent. A DAK tervei szerint 2014-ben fiókjainak számát 671-ről 574-re fogja csökkenteni, mivel az ügyintézés jelentős részét már szintén telefonon vagy elektronikus levelezéssel bonyolítják. A jelenleg legnagyobb német betegpénztár, a Techniker Krankenkasse szóvivője szintén arról számolt be, hogy már évekkel ezelőtt hozzákezdtek a központok specializációjához. Az IKK classic szóvivője viszont a témával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem kívánják csökkenteni fiókjaik számát és elbocsátásokat sem terveznek a 7500 munkatárs körében.

A biztosítottaknak a koalíciós reformtervek értelmében 2014-től jövedelemfüggő kiegészítő járulékot lesz szükséges téríteniük. (VN)

Deutsches Ärzteblatt: Barmer GEK will 3.500 Stellen abbauen http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/57722/Barmer-GEK-will-3-500-Stellen-abbauen

Deutsche Ärztezeitung: Barmer GEK streicht 3500 Stellen
http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/krankenkassen/article/855783/umstrukturierung-barmer-gek-streicht-3500-stellen.html

Letöltés dátuma: 2014.02.25.

Megjelenés dátuma: 2014-02-26 10:10:48