HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A magán gyakorlat tért hódít a párizsi AP-HP kórházakban

Franciaországban körülbelül 4500 orvos - a kórházi orvosok 11 százaléka - folytat magán gyakorlatot kórházi környezetben, és 43 százalékuk ezt a tevékenységet honoráriumtúllépés mellett végzi.

A párizsi AP-HP kórházláncolat Magán Gyakorlattal foglalkozó Központi Bizottsága jelentést adott ki az AP-HP kórházakban folytatott magán praktizálásról, miszerint az erre kiadott engedélyek száma növekszik. A jelentésben foglalt adatok azt jelzik, hogy a sebészek, fül-orr-gégészek és az urológusok választják leginkább az állami kórházakban folytatható magán gyakorlat lehetőségét, melynek révén évente átlagosan 90 000 eurót kitevő honoráriumban részesülnek.

Kezdetben elsősorban a magán klinikák feladata volt a sebészeti beavatkozások végzése, ez később vált a kórházak általános gyakorlatává az állami környezetben folytatott magán praktizálás szigorú szabályozása mellett.

Az egészségügyi törvénykönyv előírásai szerint a kórházi orvosok csak tevékenységük maximum 20 százalékát folytathatják magán gyakorlat keretében, és ennek ellentételezéseként használati díjat kell fizetniük a vizsgáló helyiség, felszerelés, asszisztencia, stb. igénybevételéért. A jogszabály által a II. szektorba tartozó szaktekintélyeknek engedélyezett honoráriumtúllépéseknek viszont az előírások szerint elméletben mértéktartó szinten kellene maradniuk, és ezek egyáltalán nem számolhatóak fel az anyagi helyzetük miatt a teljeskörű egészségügyi fedezet kiegészített változata alatt állók és a kiegészítő biztosítás kötéséhez anyagi segélyben részesülők számára.

Ennek betartása azonban sokszor nem érvényesül, és a magán praktizálás egyrészt egyenlőtlenségre vezet a kórházi szolgáltatások elérésében, másrészt megfelelő tájékoztatás hiányában váratlan kiadásokat generál a szolgáltatások igénybe vevője számára.

Az egészségügyi törvénykönyv ugyan elrendeli a szolgáltatások tájékozott beleegyezés mellett való nyújtását és a betegek előzetes informálását a kórházi ellátásuk során felmerülő költségekről, de a tapasztalatok szerint sokszor nem nyílik más alternatíva a kezelések igénybevételére. (ZLL)

Forrás :
Thomazeau,A-M. : L'activité privée au sein de l'AP-HP est en augmentation. Viva Presse, 2014.03.19.
http://www.viva.presse.fr/activite-privee-au-sein-de-ap-hp-est-en-augmentation-169204
(Letöltés dátuma: 2014.03.27.)

Megjelenés dátuma: 2014-03-27 09:12:11