HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

A betegközpontú "medical home" program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

A Journal of the American Medical Association tanulmánya szerint a betegközpontú "medical home" ellátási modell legátfogóbb kísérlete az Egyesült Államokban kevés javulást eredményezett az ellátás minőségében, nem csökkentette a kórházi, sürgősségi vagy járóbeteg szolgáltatások igénybevételét, és nem mérsékelte a költségeket a vizsgált hároméves időszakban.

A betegközpontú medical home az alapellátás csoport alapú modellje, amelyet azzal a céllal hoztak létre 2007-ben, hogy javítsa az ellátás minőségét, hatékonyságát és a felhasználói élményt. (Háttér: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=1450 ) Számos szakmai szövetség, biztosító, politikaalkotó és egyéb szereplő állt ki a modell mellett és támogatott strukturális változásokat a betegellátás javítása érdekében. Jelenleg több tucat magán és állami finanszírozással támogatott kísérlet folyik a medical home modell vizsgálatára, de idáig még nem vált egyértelművé a minőség javítására és a költségek visszafogására gyakorolt hatásuk.

A RAND kutatóintézet munkatársai megvizsgálták a 2008-ban létrehozott Southeastern Pennsylvania Chronic Care Initiative nevű többszereplős kezdeményezés medical home programját, hogy történt-e változás az ellátás minősége, igénybevétele és költsége tekintetében. A modellkísérletben 32 háziorvosi praxis vett részt a 2008-11-ig tartó periódusban. A praxisok bónuszfizetést kaptak, ha betegközpontú medical home elismerésben részesültek az Országos Minőségbiztosítási Hivatal (NCQA) részéről. A négy résztvevő biztosítótól gyűjtött adatok felhasználásával a kutatók összehasonlították az ellátásban beálló változásokat a 64 243 kísérleti beteg és a 55 959 kontroll beteg között.

A vizsgált 11 minőség indikátor közül csak egynél volt tapasztalható teljesítmény javulás a kísérletben résztvevő praxisoknál (vesebetegség monitorozása diabetesnél). Más statisztikailag szignifikáns különbségeket nem találtak az igénybevétel, a költségek, a kórházi újrafelvételi ráta vagy a sürgősségi vizitek indikátoraiban. A tanulmány szerzői szerint a medical home modellkísérlet korlátozott javulást hozott az ellátás minőségében, nem csökkentette az igénybevételt és az összköltségeket.

Annak ellenére, hogy a medical home koncepciót nagy lelkesedés övezi, kevés szakmailag lektorált publikáció jutott arra az eredményre, hogy a háziorvosi praxis ilyen jellegű átalakítása mérhető javulást idéz elő az ellátás minőségében és hatékonyságában. A szerzők szerint az eredmények azt sugallják, hogy a medical home megvalósítások további finomításokat igényelnek. (SZL)

Forrás:
Patient-centered medical home program led to little improvement in quality and no reduction in use of services, total costs. Medical News Today, http://www.medicalnewstoday.com/releases/273145.php
(letöltés: 2014.03.16.)

Megjelenés dátuma: 2014-03-28 13:34:44