HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Csehország: koalíciós vita az egészségbiztosítás állami forrásainak emeléséről

A cseh egészségügyi miniszter (CSSD) javasolta az állam által egyes lakosságcsoportok után fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértékének emelését, azonban a pénzügyminiszter (ANO) ezt az intézkedést az egészségügyi szektor pénzmozgásainak átláthatóvá tételétől teszi függővé.

A cseh kormányzat április 2-án megszakította azt a vitát, amelyet az állam által egyes lakossági csoportok után fizetett egészségbiztosítási hozzájárulásának emeléséről folytatott, miután Andrej Babis pénzügyminiszter (ANO) az intézkedés feltételéül szabta, hogy az egészségügyben tegyék nyilvánossá és átláthatóvá a belső pénzáramlást. A kérdést a Koalíciós Tanács fogja megvitatni.

Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter (Szociáldemokraták, CSSD) terjesztette elő azt a javaslatot, miszerint emelni kellene a nyugdíjasok, gyermekek, egyetemi és főiskolai hallgatók és munkanélküliek után fizetendő biztosítási hozzájárulás mértékét az egészségügyi szektor stabilizációs tervének keretén belül, amelyet múlt héten fogadott el a kabinet. A koalícióban szintén résztvevő ANO (Igen) Mozgalom azonban nem ért egyet teljes mértékben az intézkedéssel.

Nemecek azt javasolta, hogy az említett lakosságcsoportok után az állam által fizetett egészségbiztosítási kifizetéseket egy főre havi 787 cseh koronáról (8838 Ft) 845 koronára (9489 Ft) emeljék. Ennek eredményeképpen az egészségbiztosítók 2,1 milliárd korona (23,58 Mrd Ft) értékű plusz bevételre tehetnének szert, amelyből kompenzálni tudnák a kórházakat a nemrégiben megszüntetett vizitdíjakért.

A cseh kórházak képviselője meglepődésének adott hangot a vita megszakítása kapcsán. Elmondta, hogy igazságtalanság lenne a kórházakkal szemben, ha nem emelnék az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértékét.

Pavel Belobradek miniszterelnök-helyettes (Kereszténydemokraták, KDU-CSL) elmondta, hogy az ANO kritikája a finanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatban jogos, de a kormánynak a szükséges összeget az egészségügyi szektor rendelkezésére kell bocsátani.

Andrzej Babis pénzügyminiszter szerint számos, egészségügyi felszerelésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződéssel, valamint megrendeléssel kapcsolatban kétségek merültek fel. Babis szerint az állam fizetett egészségbiztosítási hozzájárulást nem lehet a végletekig növelni. Úgy véli, nincs jel arra, hogy a pénzt az egészségügyi szektorban megtakarítanák.

A pénzáramlások átláthatóvá tétele érdekében Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter megkérte az egészségbiztosítókat, hogy a kórházakkal kötött szerződéseiket tegyék közzé az Interneten. A legnagyobb állami egészségbiztosító, a VZP már megkezdte a szerződések közzétételét.(AZS)

Forrás: ANO blocks gov't health insurance plan over non-transparency. Prague Monitor, 2014. 04.03. http://praguemonitor.com/2014/04/03/ano-blocks-govt-health-insurance-plan-over-non-transparency

(letöltés: 2014.04.04.)

Megjelenés dátuma: 2014-04-04 10:07:33