HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Egy éve működnek a klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok Angliában

Az NHS költségvetés kétharmadát ellenőrző klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok (Clinical Commissioning Group, CCG) 2013 áprilisában léptek életbe.

A háziorvosok irányítása alatt működő CCG-k az alapellátási trösztök (PCT-k) szolgáltatás-vásárlási funkcióját vették át egy évvel ezelőtt az egészségügyi és szociális ellátásról szóló törvény értelmében. A változás révén a háziorvosok nagyobb szerepet játszanak annak eldöntésében, hogy a pénzalapokat hogyan költik az egészségügyi ellátás vásárlására. Az angliai háziorvosok törvényileg csak CCG-n belül praktizálhatnak

A háziorvosok várhatóan elősegítik a szolgáltatás-vásárlás módjának megváltoztatását, új perspektívát és innovatív szemléletet hozhatnak tevékenységükbe az őket megelőző PCT-khez képest. A CCG-k erőssége a klinikai fókusszal és a vezetés eltérő stílusával jellemezhető. Míg a PCT-ket távolságtartónak és bürokratikusnak tekintették, a CCG-k megmutathatják, hogy képesek szakítani a múlttal és radikálisan másként cselekedni.

Számos CCG változtatást kíván végrehajtani a szolgáltatások vásárlásában, és olyan szerződéseket kötni, ahol az eredmények minőségéért és nem a tevékenység volumenéért fizetnek. Hagyományosan a PCT-k és a CCG-k egyéves szerződéseket kötöttek az ellátókkal, ahol az értéket az ellátott beteg száma határozta meg. Az eredmény alapú modell szerint az ellátó hosszabb távú szerződésben részesül, amely egy betegcsoport ellátásáért nyújtott alapösszegből és az eredmények javításáért fizetett pénzből áll. Bár az NHS szolgáltatások eredményeinek mérése és javítása valamennyi CCG tevékenységének részét képezi, megvalósítása időt vesz igénybe. (SZL)

Forrás:
Sarah Jewell: Clinical commissioning groups - the one-year health check-up. The Guardian, http://www.theguardian.com/healthcare-network/2014/mar/31/clinical-commissioning-groups-one-year-on (letöltés: 2014.04.01.)

Megjelenés dátuma: 2014-04-04 13:36:01