HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Csehország: a kórházak kárpótlást követelnek a napidíj megszüntetéséért

A cseh pénzügyminiszter az egészségügyi forrásbővítést a szektor pénzmozgásainak átláthatóvá tételétől teszi függővé, a kórházak azonban kompenzációt követelnek a kórházi napidíj megszüntetéséből adódó bevételkiesés miatt.

A cseh kórházak, szakszervezetek és betegek csoportosulása 2014. április 7-én felhívta Andrej Babis (ANO/Igen Mozgalom) pénzügyminisztert arra, hogy váltsa be korábbi ígéretét, és kompenzálja a kórházakat a megszüntetett kórházi napidíjért, máskülönben számos kórház csődbe mehet és bezárhat.

A kórházak azt mondják, ők számítanak a kompenzációra 2013 ősze óta, amikor az Alkotmánybíróság a 100 korona (1117 Ft) összegű kórházi napidíjat megszüntette. Az intézkedés eredményeképpen a kórházak a múlt évben összesen 3 milliárd korona (33,51 Ft) összegű adósságot halmoztak fel, és számos kórház kritikus helyzetben van.

Babis pénzügyminiszter megismételte, hogy az államnak addig nem kellene növelnie az egészségügyi költségvetést, amíg az egészségügyi szektor pénzáramlásait átláthatóvá nem teszik. A pénzügyminiszter "fekete lyuknak" nevezte az egészségügyi szektort a túlárazott egészségügyi felszerelések és a nem megfelelő gyógyszerpolitika miatt.

A Bohémiai és Moráviai Kórházak Szövetségének (ACMN) elnöke Eduard Sohlich elmondta, hogy támogatják Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter (Szociáldemokraták, CSSD) kompenzációs tervét. A Nemecek által előterjesztett törvényjavaslat értelmében az állam által a gyermekek, nyugdíjasok és munkanélküliek után fizetendő egészségbiztosítási hozzájárulás mértékét egy főre havi 787 cseh koronáról 847 koronára növelnék, ami az idei évben extra 2,1 milliárd koronával növelné az egészségügyi szektor bevételét. Babis pénzügyminiszter azonban a múlt héten felfüggesztette a kormányvitát arra hivatkozva, hogy az egészségügyi szektor pénzmozgásai nem átláthatóak.

A kórházak, valamint az ANO/ Igen Mozgalom koalíciós partnerei, a CSSD és a Kereszténydemokraták (KDU-CSL) csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy a kabinetnek nem sikerült jóváhagynia az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás növelésére vonatkozó törvényjavaslatot.

A törvényjavaslatról a koalíciós tanácsban folytatják a vitát. Sohlich elmondta, hogy a kórházaknak már nincsenek belső tartalékaik, adósságaik növekednek, és a helyzet negatívan befolyásolhatja az egészségügyi ellátás minőségét. Úgy véli, hogy Babis azon megállapítása, melyben az egészségügyi szektort "fekete lyuknak" minősíti abszurd, és nagyon veszélyes.

A kórházakból, szakszervezetekből és betegekből álló csoportosuláshoz Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke és Dagmar Zitnikova, az Egészségügyi és Szociális Unió elnöke is csatlakozott.(AZS)

Forrás: Hospitals urge FinMin to compensate them for scrapped fees. Prague Monitor, 2014.04.08. http://praguemonitor.com/2014/04/08/hospitals-urge-finmin-compensate-them-scrapped-fees
(letöltés: 2014.04.08.)

Megjelenés dátuma: 2014-04-08 11:27:16