HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Egészségügyi reformok

Egy elnökaspiráns republikánus kormányzó egészségügyi reformtervezete

Louisiana állam kormányzója hatálytalanítaná az egészségügyi törvényt és növelné az államok szerepét.

Bobby Jindal, a 2016-os elnökválasztás potenciális jelöltje egy republikánus alternatívát terjesztett elő Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformjával szemben. Ebben kifejtette, hogy az államok nagyobb szerepet játszanának az egészségügyi költségek visszafogásában és a fogyasztók nagyobb rugalmassággal rendelkeznének a biztosítások közötti választásban.

Jindal korábban kongresszusi képviselő és a Bush kormányzat egészségügyi tanácsadója volt. Nézete szerint Obama egészségügyi törvényét teljes egészében vissza kell vonni, és a republikánusoknak az egészségügyi rendszer megreformálásának megfelelőbb módját kell előterjeszteniük. Jindal közzétette saját reformtervezetét, melynek célja a teljes lefedettségre való összpontosítás helyett a növekvő egészségügyi kiadások visszatartása. A javaslat nem kényszerítené a fogyasztókat biztosítás vásárlására, hanem az államokkal együtt keresné a biztosítási díjak és az egészségügyi költségek ellenőrzésének módjait. A javaslat egy 100 milliárd dolláros programot is tartalmaz, amelyhez hozzáférhetnek az államok, ha reformokat hajtanak végre a költségek csökkentésére.

Jindal tervezete akkor látott napvilágot, amikor április elején Obama kihirdette, hogy több mint 7 millió ember iratkozott fel az általa létrehozott reformtörvény biztosítási piacára. Obama úgy nyilatkozott, hogy a törvény visszavonását irányzó vitának vége, a demokraták szerint pedig nehéz lesz a republikánusoknak hasonló eredményekkel járó tervezettel előállni anélkül, hogy kötelezővé tennék a biztosítás vásárlását.

Jindal elképzelése magában foglal a republikánusok által már korábban megfogalmazott elemeket, mint pl. az egészségügyi takarékszámlák ösztönzésének bővítése, az egészségügyi biztosítás vásárlásának lehetősége más államokban és a komolytalan műhibaperek megszűntetése. Szintén lehetővé tenné a vállalkozások és az egészségügyi ellátók számára, hogy vallási okokra hivatkozva visszamondhassák az egészségügyi törvény által a munkavállalók számára kötelezővé tett születésszabályozás fedezetét.

Az Országos Demokrata Bizottság szóvivője szerint Jindal tervezete nem más, mint már meghiúsult republikánus ötletek leporolása, és hozzátette, hogy Louisiana államban az emberek ötödének nincs egészségbiztosítása. A szóvivő jóslata szerint a tervezet eredményeképpen több millió ember veszítené el jelenlegi biztosítását, miközben visszajönnének a régi, kudarcba fulladt egészségügyi rendszer legrosszabb részei. (SZL)

Forrás:
Ken Thomas: Jindal proposes alternative to health care overhaul, says Obama law should be repealed. Associated Press, StarTribune, http://www.startribune.com/lifestyle/health/253573421.html (letöltés: 2014.04.08.)

Megjelenés dátuma: 2014-04-09 16:09:09