HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Németországban a kórházi ágyak számának további csökkentését tervezik

A német Szövetségi Egészségügyi Miniszter a kórházak 77 százalékos ágykihasználtságára hivatkozva bejelentést tett az ágyak számának csökkentésével és a minőség növelésével kapcsolatos legújabb tervekről. A terveket a betegpénztárak üdvözölték, az orvosok, ápolók és a kórháztulajdonosok kritikával fogadták.

A német Szövetségi Egészségügyi Miniszter (Hermann Gröhe) csökkenteni kívánja a kórházi ágyak számát Németországban, ugyanis az egyre növekvő betegszám ellenére a kórházak ágykihasználtsága csupán 77 százalék körül alakul, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 501 ezer kórházi ágyból mintegy 113 ezer üresen áll. Véleménye szerint joggal teszi fel magának az ember a kérdést, hogy a betegek ellátásának biztosítása érdekében szükség van-e a jelenlegi magas ágyszámra. A miniszter ezért elképzelhetőnek tartja az ágyak számának, illetve azok átstrukturálásának szükségességét.

A témával kapcsolatban Gröhe kifejtette, hogy a minőség a német egészségügyben a jövőben jóval nagyobb szerepet fog játszani, mint eddig. Pótlékok és levonások révén a magasabb minőségű szolgáltatásokat jobban, a gyengébb minőségű szolgáltatásokat kevésbé fogják honorálni. Ezen kívül a klinikák minőség javítása érdekében tett kiegészítő intézkedéseit további díjazással kívánják jutalmazni. A kórházreform előkészítése érdekében egy szövetségi és tartományi szintű munkacsoport kerül létrehozásra, amelynek 2014 végéig ki kell dolgoznia a szóban forgó reform sarokpontjait.

Reinhard Busse (Technische Universität Berlin) szintén az ágyak és az esetszámok csökkentés mellett szállt síkra. A kórházi személyzet számát - különösen az ápolás területén - javaslata szerint fenn kell tartani annak érdekében, hogy az orvosi és ápolói ellátás összességében javulhasson. Busse elmondta, hogy Németországban az ágyak leépítésével szemben gyakran azzal érvelnek, hogy az utóbbi években már jelentősen csökkent az ágyak száma. Egy külfölddel való összehasonlítás esetén ez az érv azonban nem állja meg a helyét. Bár a kórházi szektorban ma Németországban körülbelül 21 százalékkal kevesebb ágy található, mint húsz évvel ezelőtt, az EU15-tel való összehasonlítás esetén világossá válik, hogy ezekben az országokban sokkal alacsonyabb szintről indulva azonos időszakban 27 százalékkal csökkent az ágyak száma, néhány országban pedig, mint például Olaszországban vagy Svédország, még ennél is nagyobb arányban.

A Szövetségi Egészségügyi Miniszter kórházi ágyak számának csökkentésére vonatkozó terveit kritikával fogadták az orvosok, nővérek és a kórháztulajdonosok; a tervek csupán a betegpénztárak számításaival esnek egybe.

A Német Kórházszövetség üdvözölte a miniszter azon észrevételét, hogy a kórházak pénzügyileg erős nyomás alatt állnak. A pénzügyi nehézségekkel kapcsolatban felhívta arra a figyelmet, hogy bár a tartományoknak valójában hat milliárd euróval kellene a kórházi beruházásokhoz hozzájárulni, a valódi finanszírozás csupán 2,7 milliárd eurót tesz ki. A miniszter által említett ágyszám statisztikákkal kapcsolatban pedig a következőkre hívta fel a figyelmet: Vesztfália-Lippe tartományban például 58 ezer kórházi ágy található, melyek kihasználtsága 76,3 százalékos, azaz kissé elmarad az országos átlagtól. A hétvégék figyelmen kívül hagyásával a kórházak telítettsége azonban már eléri a 85 százalékot. Ezen kívül a kórházak kihasználtságával kapcsolatban azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az szükséghelyzetekben (például influenza vagy norovirus járványok) hogyan alakul.

Az Ápolásmenedzsment Országos Szövetsége szerint a kórházak telítettsége a hétfőtől-péntekig terjedő időszakban gyakran százszázalékos vagy a feletti. Elképzelhetőnek tartják ezért, hogy nem az ágyak számának csökkentésére, hanem a finanszírozási modell olyan jellegű módosítására volna szükség, ami figyelembe veszi az orvoslás és ápolás terén tapasztalható folyamatos fejlesztéseket.

A Barmer-GEK betegpénztár üdvözli a bejelentést és szerintük a felesleges ágyak leépítésével kapcsolatos tervek a helyes irányba mutatnak, mivel a kórháztervezés során a jövőben a fekvőbeteg-ellátás minőségének központi szerepet kell kapnia. (VN)

Forrás:
Deutsches Ärzteblatt:
Gröhe will Zahl der Krankenhausbetten reduzieren
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/58280/Groehe-will-Zahl-der-Krankenhausbetten-reduzieren
Deutsches Ärzteblatt:
Krankenhäuser: Gesundheitsökonom plädiert für stärkeren Bettenabbau
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/58213/Krankenhaeuser-Gesundheitsoekonom-plaediert-fuer-staerkeren-Bettenabbau
Deutsches Ärzteblatt:
Ärzte warnen vor überstürztem Bettenabbau
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/58297/Aerzte-warnen-vor-ueberstuerztem-Bettenabbau
Letöltés dátuma: 2014.04.11.

Megjelenés dátuma: 2014-04-11 13:41:25