HealthOnline cikkek

Ország: Írország

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Írország egészségügye a gazdasági válság idején

A Health Policy szakfolyóirat cikke az ír egészségügyi rendszer tevékenységét és fedezetének alakulását vizsgálja a 2008-tól 2014-ig tartó időszakban.

A 2000-es éven során Írországot jellemezte a legnagyobb fellendülési és visszaesési ciklus az 1930-as évek gazdasági válsága óta. A 2008-ban igénybe vett 85 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomaggal párhuzamosan hatalmas csökkentést hajtottak végre az állami költekezésben, amely tartalmazta az egészségügyi költségvetés 12%-os lefaragását is. A WHO 53 európai országa közül a válság 18-at sújtott erősebben, ezek közül is Írországban volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkentés az egészségügyi kiadásokban. Az új ír kormány megválasztása 2011-ben, a gazdasági válság közepette történt. A kormány az ír egészségügyi rendszer radikális átalakítását ígérte, a legkiemelkedőbb változásként a térítésmentes háziorvosi ellátást és az univerzális egészségbiztosítás bevezetését jelölte meg.

A szerzők indikátorok gyűjtésével vizsgálták a válság egészségügyi rendszerre gyakorolt hatását a hatékonyság, az egészségügyi fedezet és a tevékenység vonatkozásában. Az indikátorok a következő értékelési területeket tartalmazták 2008 és 2014 között:
- Egészségügyi finanszírozás és források
- A lakosság fedezete díjfizetés ellenében vagy támogatással
- A felhasznált források hatékonysága
- Az időszerű ellátáshoz való hozzáférés

2008-tól kezdődően az ír egészségügyi rendszerből kb. 2,3 milliárd eurót vontak ki, és 2013 végén több mint 12 ezerrel kevesebb állami egészségügyi dolgozó volt alkalmazásban, mint 2007-ben. Ezzel egy időben az ország munkanélküliségi rátája a 2008-as 4%-ról 2014-re 12,3%-ra emelkedett. Az alacsonyabb jövedelmeket és a magasabb munkanélküliséget tükrözte az a tény is, hogy 2013 szeptemberében rendelkeztek eddig a legtöbben egészségügyi kártyával (1,86 millió), amely az alacsonyjövedelmű emberek számára nyújt jogosultságot térítésmentes háziorvosi és kórházi ellátásra és alacsony költségű gyógyszerekre. Emellett 2008-hoz képest a magán egészségbiztosításra feliratkozottak száma 2013 decemberében 245 ezerrel volt kevesebb. Az összesített számok azt mutatják, hogy egy millióval több ember támaszkodik az állami egészségügyi rendszerre. Az öregedő lakosságot is beleszámítva ezzel jelentősen nő a kereslet egy jóval kisebb forrásokkal működő egészségügyi rendszerben.

Az egészségügyi fedezet és a tevékenység indikátorai a gazdasági válságot követően azt mutatják, hogy 2008 és 2012 között a rendszer képes volt kiszélesíteni a fedezetet és elért némi hatékonyságjavulást is. Azonban 2013-tól kezdődően az indikátorok nyomás alatt álló rendszert tükröznek, amely kénytelen csökkenteni a fedezetet és racionalizálni az ellátást.

A 2013-ban, amikor az egészségügyi kártyák száma történelmi csúcson volt, a kevesebb költséggel járó szélesebb körű fedezetet úgy érték el, hogy jelentősen lecsökkentették a dolgozók számát és bérét, csökkentették a gyógyszer költségvetést és növelték a hatékonyságot a szakszervezetekkel és az egészségügyi szolgáltatási menedzsmenttel kötött alkuk révén. 2014 márciusára az egészségügyi kártyák száma 65 ezerrel csökkent, ami némileg a gazdaság javulásának is köszönhető, de többnyire a jogosultsági kritériumok 2013 októberében bevezetett szigorításának tudható be. Az állami egészségügyi szolgálatnak továbbra is szüksége lehet a nappali és a fekvőbeteg ellátás racionalizálására és más szolgáltatások csökkentésére (pl. otthoni ellátás). Becslések szerint 2008-tól az állam 450 millió eurós költséget hárított át a lakosságra.

Az egészségügyi személyzet lefaragása, az otthoni ellátás csökkentése, a szolgáltatás- és gyógyszer díjak növelése olyan rövid távú intézkedések, amelyek hosszú távon költségesebbnek bizonyulhatnak, ha az emberek a támogatás hiánya vagy a gyógyszerszedés elmulasztása következtében kórházba kerülnek. A megszorítások korlátozott haszonnal jártak, és végeredményben az egészségügyi fedezet csökkenését, a szolgáltatások racionalizálását és a várólisták növekedését eredményezték 2012-től kezdődően, hasonlóan Görögország, Portugália és Spanyolország tapasztalatához. (SZL)

Forrás:
Burke, Sara et al: Indicators of health system coverage and activity in Ireland during the economic crisis 2008–2014 – From ‘more with less’ to ‘less with less’. Health Policy
Volume 117, Issue 3, September 2014, Pages 275–278.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168851014001663

Megjelenés dátuma: 2014-10-30 15:05:41