HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Növekszik az egészségbiztosítás deficitje Franciaországban

A francia Társadalombiztosítás Számviteli Bizottságának 2014. szeptember 29-i tájékoztatása szerint az egészségbiztosítás deficitje 2014-ben előreláthatólag eléri a 7,3 milliárd eurót, 500 millió euróval meghaladja a 2013-ban regisztrált hiányt.

A francia egészségbiztosítás fokozódó deficitjét elsősorban a gyógyszerek és egészségügyi segédeszközök árának a vártnál nagyobb emelkedése, valamint a táppénzes állományok időtartamának meghosszabbodása idézte elő. A gyógyszerkiadások növekedéséhez a C típusú hepatitis új gyógyszeres kezelésének széles körben történő bevezetése is hozzájárult.

Az egészségbiztosítás deficitje egyre nagyobb mértékű a társadalombiztosítási rendszer teljes deficitjéhez képest, melyet a 2014-es év végére 11,6 milliárd euróra becsülnek. Míg az egészségbiztosítás szaldója a társadalombiztosítás deficitjéből 2012-ben 44 százalékot tett ki, ez a ráta korrekciós intézkedések hiányában 2014-ben már elérheti a 63 százalékot is.

A tendencia ellensúlyozására a Társadalombiztosítás Finanszírozására vonatkozó 2015-ös Törvénytervezet az egészségbiztosítás kiadásainak 3,2 milliárdos csökkentését irányozta elő.

A megszorítások egy része a gyógyszerkiadásokra irányul majd, és a generikumok előtérbe helyezését feltételezi, a hepatitis C esetén alkalmazott gyógyszerek árára pedig költségmegosztást terveznek. A költségmegosztás progresszív módja a laboratóriumokat fogja terhelni, abban az esetben, ha a betegség kezelésével kapcsolatos éves gyógyszerforgalmuk meghalad egy bizonyos küszöbértéket. A kezelés költségeit nem fogják áthárítani a betegekre.

Az ellátás megfelelőségére és a jó gyakorlatra irányuló intézkedések szintén komoly megtakarítást eredményezhetnek.

A másik költséggeneráló tényezőnek a kórházat tekintve, Marisol Touraine egészségügyi miniszter közös beszerzéseket tart szükségesnek. Az ambuláns sebészet és a nappali kórházi ellátás fokozottabb alkalmazása és a kórházból való hazautalás utáni lakóhelyi ellátást célul kitűző programok szintén a megtakarítással kapcsolatos tervek részét képezik. (ZLL)

Forrás:
Ferreira,P. - Molins,J-M.: Assurance maladie: le déficit se dégrade. La Mutualité Française, 2014.09.30.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Assurance-maladie/Assurance-maladie-le-deficit-se-degrade
(Letöltés dátuma: 2014.10.07.)

Megjelenés dátuma: 2014-10-30 15:41:18