HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

Új weboldal az angol NHS-ben a betegbiztonságról

2014. június 24-én az NHS új weboldalt indított a lakosság számára a kórházak betegbiztonsággal kapcsolatos jellemzőinek, a betegbiztonság különböző indikátorai szerinti értékelési eredményeinek bemutatására.

A honlap elérhetősége: http://www.nhs.uk/safety/search/.

Az indikátorok között megtalálható a kórházi fertőzések (C. difficile, MRSA) előfordulásából és a kórtermek tisztaságának betegek által történt értékeléséből képzett kompozit indikátor, a Care Quality Commission (CQC), az angol egészségügyi és szociális ellátás - nyilvántartásokon, engedélyek kibocsátásán, évenkénti ellenőrzésen, panaszok kivizsgálásán keresztül történő - szabályozásáért felelős szerv minőségre és betegbiztonságra vonatkozó standardjainak való megfelelés szintje. Szerepel még a honlapon az NHS dolgozói felmérésekben a dolgozók által adott értékelés (ajánlja-e a dolgozó a kórházat rokonának, barátjának), azon betegek aránya, akiknél a NICE irányelv szerint megtörtént a vérrögképződés kockázatának értékelése, valamint a kórház betegbiztonsággal, nem kívánatos eseményekkel kapcsolatos jelentési kultúrájának jelzőszámai. Bővülő tartalommal elérhetők az ápolók, szülésznők rendelkezésre állásának adatai is (kórtermi, osztály szintekre lebontva van-e elegendő ápoló és szülésznő a biztonságos ellátáshoz).

A honlapon a kórházak értékelése az intézmény irányítószáma szerint kereshető, vagy az összes intézmény értékelési adatai listában, összehasonlítható módon megtekinthetők. A kórházak nevére kattintva az adott intézmény részletes adatai, információi érhetők el.

A honlapon megtalálható az indikátorok részletes leírása is:
http://www.nhs.uk/NHSEngland/thenhs/patient-safety/Pages/patient-safety-indicators.aspx

A honlap összekapcsolódik a Jeremy Hunt egészségügyi miniszter által ez év tavaszán indított "Sign up to Safety" kampánnyal. A kampány célja azon 2013 márciusában megfogalmazott cél teljesítésének elősegítése, hogy a műhibákból fakadó NHS költségeket három év alatt a felére csökkentsék. Az NHS 1,3 mrd fontot (1,6 mrd eurót) költ műhibákkal kapcsolatos kártérítésekre évente. A kormány felszólítja az NHS szervezeteket a kampányban való részvételre és a betegbiztonság javítására, az elkerülhető káresetek csökkentésére vonatkozó terv elkészítésére. A terveket az NHS Litigation Authority (amely az ellátórendszerben jelentkező műhiba keresetek menedzseléséért és a kockázatkezelés gyakorlatának javításáért felelős) fogja értékelni, és ha úgy találja, hogy a terv megfelelő mértékben hozzá tudna járulni a panaszügyek csökkentéséhez, akkor a terv megvalósításához anyagi támogatást is nyújt.

Robert Francis, aki Mid Staffordshire NHS Foundation Trust -nál folyó vizsgálatot vezette, egy új vizsgálatot is vezetni fog, ami a (műhiba) jelentési kultúrát elemzi, és a személyzet támogatásával, a bejelentőkkel való kommunikációval foglalkozik. Az egészségügyi minisztérium javaslatai között az is szerepel, hogy a Care Quality Commission-nál regisztrált egészségügyi szervezeteknél legyen kötelezettségbe foglalva a jelentősebb káresetek jelentése. Hunt teljes őszinteséget szeretne elérni az NHS szervezeteknél, legyenek nyíltabbak és közöljék a betegekkel még a mérsékeltebb - egészségügy okozta - károkat is, és kérjenek az érintettektől bocsánatot. (Kmietowicz, 2014; Dyer, 2014)

Források:
- Patient safety in the NHS: http://www.nhs.uk/NHSEngland/thenhs/patient-safety/Pages/patient-safety-indicators.aspx
- Patient safety in the NHS (Search): http://www.nhs.uk/safety/search/
- Kmietowicz, Z.: A fifth of acute trusts may be under-reporting medical errors. BMJ 2014;348:g4257
- Dyer C.: Health secretary announces plan to cut NHS litigation costs. BMJ 2014;348:g2408.


Megjelenés dátuma: 2014-11-05 15:29:17