HealthOnline cikkek

Ország: Írország

Témakör: Egészségpolitika

Írországban elfogadták a GP törvényt

A háziorvosi szolgálatról szóló törvény lehetővé teszi a 6 éven aluli gyermekek számára a díjmentes GP szolgáltatások igénybevételét.

Az ír parlament elfogadta a háziorvosi szolgálatról szóló törvényt (Health (General Practitioner Service) Act 2014), amely magába foglalja az 1970-es egészségügyi törvény bizonyos bekezdéseinek módosítását. A törvény az új univerzális háziorvosi szolgálat elindításának jogszabályi alapját képezi és jogosultságot biztosít a 6 éven aluli gyermekek térítésmentes háziorvosi ellátására. Az ír kormány fokozatosan kívánja bevezetni a teljes lefedettségű háziorvosi szolgálatot, a törvény az első lépést jelenti ebben a folyamatban*. Az egészségügyi miniszter történelmi jelentőségűnek nevezte a jogalkotást, amellyel a háziorvosi szolgáltatások térítésmentesen fognak rendelkezésre állni a lakosság számára.

Az univerzális szolgálat első fázisának finanszírozására a kormány 37 millió eurót irányzott elő a 2014-es költségvetésből. A törvény életbelépésével kb. 240 000 gyermek válik jogosulttá háziorvosi szolgáltatásokra - melyekért jelenleg fizetni kell -, és ezzel a lakosság majdnem fele számára válnak elérhetővé a díjmentes GP szolgáltatások. (SZL)

Forrás:
Dáil passes Health (General Practitioner Service) Bill 2014. Department of Health, http://health.gov.ie/blog/press-release/dail-passes-health-general-practitioner-service-bill-2014/
Health (General Practitioner Service) Bill 2014
http://www.oireachtas.ie/viewdoc.asp?fn=/documents/bills28/bills/2014/3414/document1.htm
Health (General Practitioner Service) Act 2014
http://www.oireachtas.ie/viewdoc.asp?fn=/documents/bills28/acts/2014/a2814.pdf (letöltés: 2014.11.06.)

*A kötelező univerzális egészségbiztosítást 2016-ban vezetik be, amikor minden lakos részesül majd egy standard csomagban az alap- és a kórházi ellátás fedezetére. A többbiztosítós modellben nem lesz különbség állami és magán betegek között. A teljes lefedettségű egypilléres egészségügyi szolgálat a társadalmi szolidaritáson fog alapulni, ahol az ellátás szükséglet és nem fizetőképesség szerint történik. (Írországban jelenleg az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság jövedelmi viszonyokon alapul. Jelenleg a lakosság 46%-ának van magán egészségbiztosítása.)

The Path to Universal Healthcare - Preliminary Paper on Universal Health Insurance
http://health.gov.ie/wp-content/uploads/2014/03/ThePathToUniversalHealthcare.pdf

Megjelenés dátuma: 2014-11-07 15:56:48