HealthOnline cikkek

Ország: Ausztria

Témakör: Egészségpolitika

Sabine Oberhauser az új egészségügyi miniszter Ausztriában

2014 szeptemberében Sabine Oberhauser váltotta Alois Stögert az osztrák egészségügyi miniszteri poszton. Oberhauser végzettségét tekintve házi- és gyermekorvos, aki a 2006-2014 közötti időszakban az Osztrák Nemzeti Tanács és a szociáldemokrata frakció egészségügyi szóvivője volt. Az új miniszter a szolidáris egészségügyi rendszer fenntartását és az ahhoz szükséges finanszírozás biztosítását tartja legfontosabbnak, amihez véleménye szerint elengedhetetlen a megkezdett reformok, az osztrák elektronikus egészségügyi aktával (ELGA) kapcsolatos tervek folytatása és a rendelkezésre álló források költséghatékony felhasználása.

Oberhauser még 2014 végéig konkretizálni kívánja az alapellátás átalakításával kapcsolatosan körvonalazódó osztrák terveket, aminek végső célja a kórházi ambulanciák tehermentesítése.

Az új miniszter az ELGA rendszerrel kapcsolatos terveket mindenképpen folytatni kívánja, ám a jelenlegi menetrend szerinti 2015 végén történő kezdést csak abban az esetben látja elképzelhetőnek, ha a sok vitát kiváltott adatbiztonsági kérdések és a rendszer használhatóságával kapcsolatos problémák már megoldottak lesznek.

Az orvosi szakma vonzerejének növelésére Oberhauser fontos lépésnek tartja az orvosképzést 2015-től új alapokra helyező törvénytervezetet, amit az osztrák Egészségügyi Bizottság 2014. október 15-én fogadott el. A képzési reform prioritásai között szerepel az orvosi tanulmányok befejezését követő kilenc hónapos képzés bevezetése, melynek célja a belgyógyászat, a sebészet és a sürgősségi ellátás klinikai alapkészségeinek, valamint a 15 legfontosabb kórkép (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, depresszió, demencia, diabetes vagy agyi keringési zavarok) felismerésének elősegítése. Ausztriában a leendő orvosoknak csupán ezt követően kell majd arról döntenie, hogy a háziorvosi vagy a szakorvosi pályát választják-e. A háziorvosi szakma esetén hat hónapos kötelező gyakorlati képzés, a szakorvosi képzés keretében egy legalább 27 hónapos szakorvosi alapképzés és erre épülő szintén legalább 27 hónapos szakorvosi súlyponti képzés a terv. Az eddigi additív tárgyak megszűnnek, azok jelentős részét az új képzésbe integrálják. Más EU-s tagországok gyakorlatához igazodva a jövőben a hallgatóknak a képzés kezdetekor tanulmányi tervet kell készíteniük. Az ápolók képzése szintén megújul, legmagasabb szintje felsőfokú végzettséget eredményez. Ezen kívül a tervezet azt is előírja, hogy az orvosi foglalkozás a jövőben bármilyen állampolgársággal gyakorolhatóvá váljon (jelenleg osztrák állampolgársághoz, EU vagy EGT országból való származáshoz kötött).

Az új egészségügyi miniszter fontosnak tartja az általános dohányzási tilalom 5 éven belül történő bevezetését a vendéglátó-ipar területén. (VN)

Forrás:
Habimana K.: Sabine Oberhauser newly appointed Federal Minister for Health
http://www.hspm.org/countries/austria08012013/livinghit.aspx?Section=2.3%20Organization&;Type=Section#7SabineOberhausernewlyappointedFederalMinisterforHealth

Kurier: ELGA: Oberhauser pocht auf Datensicherheit
http://kurier.at/politik/inland/elga-gesundheitsministerin-oberhauser-pocht-auf-datensicherheit/84.212.841

Kurier: Oberhauser will totales Rauchverbot bis Ende 2018 http://kurier.at/politik/inland/oberhauser-will-totales-rauchverbot-bis-ende-2018/94.661.140

Österreichisches Parlament: Gesundheitsausschuss beschließt Reform der Ärzteausbildung
http://www.parlament.gv.at/PAKT/PR/JAHR_2014/PK0915/

Riss, K: Schritt für Schritt zur neuen Arbeitsteilung, Standard, 6. Oktober 2014, 10:54
http://derstandard.at/2000006435249/Schritt-fuer-Schritt-zur-neuen-Arbeitsteilung

Megjelenés dátuma: 2014-11-18 09:24:00