HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Egészségpolitika

A republikánus szenátusi többség ellenére Obama kitart egészségügyi törvénye mellett

Az Egyesült Államok törvényhozó testületének alsó és felső házában a republikánusok kerültek többségbe, amely kihívások elé állítja a 2010-ben elfogadott egészségügyi reformtörvényt. Eközben elindult a biztosítási piacokon a törvény által megszabott biztosításvásárlás második periódusa.

A november 4-i időközi választásokon a republikánusok 8 év után többséget szereztek a demokratákkal szemben az Egyesült Államok szenátusában (100 helyből 52). A képviselőházban a republikánusok tovább növelték eddigi többségüket (435 helyből 244). Az erőviszonyok megváltozása kihatással lesz az Obamacare néven ismert egészségügyi törvény jövőbeni helyzetére is.

A választásokat követően Obama azt nyilatkozta, hogy bár nyitott a törvény módosítását célzó republikánus ötletekre, de legfontosabb elemeit meg fogja védeni. A törvény hatálytalanításába nem egyezik bele, ehhez elnöki vétójogát is beveti, ha kell. (A szenátus csak 60-40 arányú többséggel tudná ezt megakadályozni, az 52-48 arány nem elegendő.) Obama elismerte, hogy egyetlen törvény sem tökéletes, és hajlandó a felelősségteljes változásokat tekintetbe venni. Úgy gondolja, hogy minden vita ellenére a törvény működik, és a törvény révén már több millió biztosítás nélküli ember jutott fedezethez.

A republikánusok bár a törvény visszavonására nem képesek, még mindig alááshatják azt különböző lépésekkel. Ilyen lépés lehet a törvény megvalósításához szükséges pénzalapok megvonása vagy a törvény fontosabb elemeinek (pl. az egészségbiztosítás kötelezővé tétele, ill. elmulasztásának bírságolása) hatálytalanítása. Obama megakadályozná a biztosítás kötelezővé tételének visszavonását, mivel szükségesnek tekinti ahhoz, hogy az emberek ne játsszák ki a rendszert és ne várják meg, amíg megbetegednek, mielőtt biztosítást vásárolnak. A republikánusok valószínűleg sürgetni fogják a törvény bizonyos rendelkezéseinek visszavonását. Ezek közé tartozik az orvostechnikai eszközökre kivetett adó, amely igen népszerűtlen az ipari szereplők körében.

Közben november 15-én elindult a biztosítási piacokon keresztül történő biztosításvásárlás második periódusa (az első 2013 őszén kezdődött) és 2015. február 15-ig tart. Ahhoz, hogy egy biztosított 2015. január 1-től fedezetben részesüljön, december 15-ig kell feliratkoznia vagy újra feliratkoznia. Az első periódusban több mint 8 millió lakos jelentkezett, a második periódusra ezt a számot 9 millióra vetítik előre, bár egyes becslések szerint elérheti a 13 milliót. Jelenleg kb. 32 millió amerikai lakos nem rendelkezik egészségbiztosítással, ezek közül 17 millió jogosult az alacsonyjövedelműeket lefedő Medicaid-re, így kb. 15 millió lakos jogosult az állami vagy a szövetségi piacokon történő biztosításvásárlásra (közülük sokan inkább a büntetés megfizetését vállalják a biztosítás vásárlása helyett). Sylvia Mathews Burwell egészségügyi miniszter szerint az első napon, vagyis november 15-én 500 ezer ember jelentkezett be a kormányzati portálra és 100 ezer nyújtotta be biztosítási kérvényét. Az idei indítás zökkenőmentesebb volt a tavalyinál, amikor hónapokig számítógépes üzemzavarok merültek fel. (SZL)

Forrás:
Michael McCarthy: Obama vows to defend key elements of Affordable Care Act. BMJ, http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6688
Republicans take control of Senate, though repeal of Obamacare is unlikely. BMJ, http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6681
Few glitches are reported as US insurance exchanges open for second enrollment period. BMJ, http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6943 (letöltés: 2014.11.28.)

Megjelenés dátuma: 2014-12-12 09:42:26