HealthOnline cikkek

Ország: Észtország

Témakör: Forrásallokáció

Észtország: finanszírozási reformok az alapellátásban

Észtországban 2013 és 2014 folyamán több reformot is bevezettek az alapellátás finanszírozása terén, melyek ösztönzőket tartalmaznak a praxisok erőforrásainak, a rendelési időnek, valamint a nyújtott szolgáltatások körének kiterjesztésére.

2013-ban kiegészítő támogatást vezettek be azon családorvosok számára, akik második ápolót alkalmaznak. A kiegészítő támogatás célja az ápolók nagyobb szerepvállalásának támogatása a krónikus betegségben, illetve akut egészségügyi problémákban szenvedő betegek monitorozása, valamint a tanácsadás és prevenció terén. A családorvosnak teljesítenie kell bizonyos kritériumokat azért, hogy kiegészítő finanszírozásban részesüljön (pl. a második ápoló által teljesítendő heti minimális betegtalálkozások száma, rendelő helyiség). A bevezetés első évében 182 családorvos (a családorvosok 23 százaléka) alkalmazott második ápolót, és ez az arány várhatóan növekedni fog.

2013 óta a családorvosok szakorvosokkal konzultálhatnak az e-konzultáció alkalmazásával, és az ezért járó díjat bizonyos feltételek (konzultációs protokoll betartása, az egészségügyi információs rendszeren keresztül történő konzultáció) teljesülése esetén igényelhetik az Észt Egészségbiztosítási Alaptól. Az e-konzultáció célja a családorvosok betegségmenedzsmentben betöltött szerepének és a családorvosok-szakorvosok közötti együttműködésnek a megerősítése. Az e-konzultációtól a szakorvosi vizitek szükségességének csökkentését, a teljes ellátási epizód felgyorsulását, valamint a hosszú várólisták csökkentését is várják. Az e-konzultációnak szakterületenként standardizált formátumot kell követnie, ami fejleszti a családorvos által nyújtott információ minőségét, így lehetővé teszi a szakorvos számára a megfelelő tanácsadást. Ez az e-beutaló továbbfejlesztett változata: az e- beutalóra válaszolva a szakorvos speciális instrukciókat adhat a családorvos számára a beteg további kezelésére, vagy úgy dönt, hogy valóban szükség van a beteg szakorvoshoz való beutalására. 2013-ban az urológia és az endokrinológia területén vezették be az e-konzultációt, 2014-től pedig kiterjesztették a pulmonológia, reumatológia és fül-orr-gégészet területére. Az e-konzultáció igénybevétele 2013-ban nagyon alacsony volt, az Észt Egészségbiztosítási Alap 122 e-konzultációt támogatott. Az alacsony igénybevétel egyik okaként az említhető, hogy a családorvosok és kórházi szakorvosok ismeretei hiányosak az e-konzultációval kapcsolatban, ezért az észt Egészségbiztosítási Alap fontos célja a szolgáltatók figyelmének felkeltése, valamint a szolgáltatás igénybevételének ösztönzése.

2014-ben bevezették a rendelési időn túli konzultációs díjat annak érdekében, hogy ösztönözzék a családorvosokat és ápolókat a konzultációs órák kiterjesztésére, különösen az esti órákban és hétvégenként.
A szolgáltatás alapú díjazás alapját felülvizsgálták, és egy különálló tevékenység-alapot vezettek be. A tevékenység-alap egy listát tartalmaz olyan kisebb sebészeti, ill. nőgyógyászati eljárásokról, amelyeket a családorvos is elvégezhet. A szolgáltatás alapú díjazás alappal szemben ennek a tevékenység-alapnak nincs plafonja, melynek révén arra ösztönzi a családorvosokat, hogy bővítsék a nyújtott szolgáltatások körét. Következő lépésként az új finanszírozási rendszerek végrehajtásának támogatását és nyomon követését, valamint a támogatási kritériumok finomhangolását tervezik.

Forrás:

Habicht, T.: Innovation in primary care payment methods incentivise family doctors to take the central and broader role in patient’s care. 2014.06.08. http://www.hspm.org/countries/estonia05112013/livinghit.aspx?Section=3.7%20Payment%20mechanisms&;Type=Section

Sikkut, R.: E-consultations added to the list of reimbursed services. 2013.11.13. http://www.hspm.org/countries/estonia05112013/livinghit.aspx?Section=3.7%20Payment%20mechanisms&;Type=Section#16Pricingmethodsunderexternalreview

Megjelenés dátuma: 2014-12-19 08:54:09