HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Az első magánvállalat által működtetett állami kórház kudarca Angliában

A 2012-ben a Circle Health által privatizált Hinchingbrooke Hospital elégtelen teljesítményt mutatott, és a szerződés felbontása után visszakerül az NHS-hez.

Három éves működtetés után a Circle Health nevű magánvállalat kihátrál a Hinchingbrooke kórházzal kötött 10 éves szerződésből, mivel a jelenlegi feltételek mellett nem találja életképesnek az együttműködést. A kelet-angliai Cambridgeshire megye Huntingdon városában működő Hinchingbrooke Hospital az első NHS kórház, amely a magánszektor irányítása alá került 2012-ben. (Privatizációról szóló cikk: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2814 ) A szerződés felmondásának indokául leginkább a sürgősségi esetek jelentős növekedését, a finanszírozás csökkenését és az elbocsátásra váró betegek elhelyezési problémáit hozták fel. A döntést az is befolyásolta, hogy az egészségügyi ellátókat szabályozó Care Quality Commission (CQC) jelentése kritikusan ítélte meg a kórházi trösztnél nyújtott ellátást.

A Circle tárgyalásokat kezdett az NHS trösztök teljesítményét ellenőrző Trust Development Authority nevű hatósággal, hogy minél előbb visszavonhassa szerződését. A megállapodás feltételei szerint a vállalat ezt akkor teheti meg, ha 5 millió font feletti pénzösszeget fizetett be a kórházi trösztbe. Idáig 4,84 millió font fizetésére került sor, így tovább 160 000 font befizetésére kötelezhetik. A vállalatot arra is kötelezték, hogy fizesse meg a maximum 2 millió font felszámolási és beszerzési költségeket is.

Amikor 2009-ben versenypályázatot hirdettek a Hinchingbrooke kórház privatizációjára, sokan úgy gondolták, hogy mintaként fog szolgálni a magánellátók és az NHS közötti franchise típusú megállapodásokra. A Circle azonban nem tudott fordítani a kórház helyzetén és nem volt képes elérni a kívánt megtakarításokat. Steve Melton, a vállalat vezérigazgatója szerint a versenyfeltételek megváltoztak a szerződés megkötése óta, és jelenlegi formájában a kórháznak nincs fenntartható jövője. A sürgősségi esetek nagyarányú növekedése és a finanszírozás idei 10,1%-os csökkentése nyomást gyakorol a rendszerre, és az elvárt színvonal fenntartásához jelentős befektetésekre lenne még szükség az eddigi közel 5 millió fonton felül. A vezérigazgató szerint az olyan problémák, mint amilyenekkel a Hinchingbrooke kórház is szembesül, csak a kórházi, háziorvosi és közösségi szolgáltatások együttes reformjával lenne megoldható, ahogy ezt az angliai egészségügyi szolgálat ötéves jövőképe is felvázolja.*

Az NHS kórházakat képviselő NHS Providers vezetője szerint a Circle Health tudatában van a fenntarthatatlan helyzetet teremtő tényezőknek, és ezért adja vissza a tröszt irányítását az NHS-nek. Nézete szerint a jelen helyzet rámutat az NHS-re nehezedő nyomásra és a sürgős változások szükségességére.

A Care Quality Commission vizsgálata súlyos hiányosságokat talált az első magánvállalat által működtetett NHS kórházban és elégtelen osztályzattal illette (négy lehetséges besorolást használnak: elégtelen, javulásra szoruló, jó, kiváló). Először történt meg, hogy a CQC elégtelennek minősített egy kórházi trösztben nyújtott betegellátást. A Hinchingbrooke vezérigazgatója nem értett egyet a CQC jelentésével, problémásnak és következetlennek tekintette a hatóság vizsgálati folyamatait.

A CQC jelentése egy 2014 szeptemberében folytatott ötnapos ellenőrzésen alapult, amit egy újabb látogatás követett 2015 januárjában. A hiányos területek között szerepelt a gyermekgyógyászattal foglalkozó szakemberek hiánya a sürgősségi osztályon és a műtőkben, a csengőhívásokra adott rossz válaszadási arány, a betegeknek nyújtott fájdalomcsillapítás késedelme, a problémák megbeszélése terén mutatott nehézségek a személyzet részéről, súlyos aggodalmak a betegbiztonság terén, elégtelen számú személyzet a sürgősségi osztályon. Megemlítettek még vezetést érintő aggodalmakat is, ahol a Circle menedzsment csoportja és a kórházi tröszt igazgatósága egymásra mutogatott a felelős megnevezésekor.

Mike Richards, a CQC által kijelölt kórházi főellenőr ajánlásokat tett a Trust Development Authority hatóságnak, hogy az elégtelen besorolásban részesült Hinchingbrooke kórház kerüljön különleges intézkedések alá, és fejlődését különleges cselekvési terven keresztül monitorozzák. (SZL)

Forrás:
Gareth Iacobucci: Privately run trust is first in England to be rated “inadequate" on patient care. BMJ, http://www.bmj.com/content/350/bmj.h179?etoc=
Gareth Iacobucci: Private company says it can no longer run NHS hospital. BMJ, http://www.bmj.com/content/350/bmj.h159?etoc=
Chief Inspector of Hospitals recommends Hinchingbrooke Health Care NHS Trust is placed in special measures. CQC, http://www.cqc.org.uk/content/chief-inspector-hospitals-recommends-hinchingbrooke-health-care-nhs-trust-placed-special-0 (letöltés: 2015.01.19.)

*Az angliai egészségügyi szolgálat ötéves jövőképe
https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=3203

Megjelenés dátuma: 2015-01-23 16:00:34