HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A betegbiztosítás járulékai Németországban, 2015-ben

A cikk a német kötelező betegbiztosítás 2015-től érvényes járulékaival kapcsolatos változásokat mutatja be.

Németországban 2015-től a betegbiztosítási járulék 14,6 százalékra csökken (2014: 15,5), amit a munkáltatók és a munkavállalók fele-fele arányban térítenek. A munkáltatói rész (7,3 százalék) hosszú távon befagyasztásra került. A 14,6 százalékra csökkentett betegbiztosítási járulék a prognózisok szerint nem lesz elegendő ahhoz, hogy abból a kötelező betegbiztosítás növekvő költségeit fedezni lehessen, ezért a betegpénztárak a keletkező finanszírozási hiány pótlására jövedelemtől függő kiegészítő járulékot hajthatnak be a biztosított tagoktól, ami az előzetes becslések szerint maximum 1,6-1,7 százalék körül alakulhat. Bizonyos személyek esetén (alacsony keresetűek, szociális segélyre jogosultak) az ún. átlagos kiegészítő járulék (2015-ben ez 0,9 százalék) kerül levonásra. 2015-től a kiegészítő járulékot a bruttó bérből a munkáltatók automatikusan vonják, valamint az új szabályozásnak köszönhetően eltörlik a pénztártagok részére történő prémiumkifizetés (pl. egészségtudatos magatartás jutalmazásaként) lehetőségét.

A kiegészítő járulék nem új keletű dolog az országban. A biztosítók már 2009 óta szedhettek kiegészítő járulékot, amit a bevezetésekor 8 euróban, illetve a járulékköteles jövedelem maximum egy százalékában határoztak meg. 2011-től eltörölték a kiegészítő járulék felső határát. A kiegészítő járulék mértékéről ezt követően minden pénztár önállóan dönthetett. Ezzel párhuzamosan a kiegészítő járulékterhek enyhítésére az adóból finanszírozott szociális kompenzációs rendszert is bevezettek, amit az átlagos kiegészítő járulékhoz igazítottak. Kompenzáció abban az esetben történt volna, ha a behajtható átlagos kiegészítő járulék a járulékköteles jövedelem (bér, nyugdíj, egyéni tevékenységből származó jövedelmek) 2 százalékát meghaladja, ám erre nem került sor, mivel 2012-től a pénztárak a felhalmozott többletnek köszönhetően, valamint a tagok elvándorlásától tartva egészen 2015-ig nem is kívántak élni a kiegészítő járulék lehetőségével.

GKV-Spitzenverband: Zusatzbeitragssatz: http://www.gkv-spitzenverband.de/krankenversicherung/krankenversicherung_grundprinzipien/finanzierung/zusatzbeitragssatz/zusatzbeitragssatz.jsp

Megjelenés dátuma: 2015-01-30 14:40:18