HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Az NHS England négy év alatt további 1 milliárd fontot fektet be az alapellátásba

Az NHS England az Alapellátási Infrastruktúra Alapon keresztül a háziorvosi rendelők és szolgáltatások fejlesztését célozza meg.

Az angliai egészségügyi szolgálat működésének felügyeletéért és az alapellátás szolgáltatásainak vásárlásáért felelős NHS England évenként extra 250 millió fontot fektet be a háziorvosi rendelőkbe az elkövetkezendő négy évben. A hatóság eleget tesz az NHS ötéves jövőképében 2014-ben tett ígéretének, hogy az alapellátás további finanszírozásban fog részesülni. Az 1 milliárd font befektetés célja a háziorvosi rendelők fejlesztése, a praxisok technológiai támogatása, a praxishelyiségek bővítése és az idős emberek ellátásának javítása.

Az Alapellátási Infrastruktúra Alapon (PCIF) keresztül a GP-k ajánlatokat tehetnek rendelőjük javítására vagy a már meglevő épületeik fejlesztésével, vagy újak létrehozásával. Az első évben a pénz várhatóan a már folyamatban levő projektek felgyorsítását segíti elő. A befektetési pénzek pályázásához a háziorvosoknak demonstrálni kell, hogy a praxis hogyan képes biztosítani a kapacitást a tevékenység javulására, hogyan szolgál pénzértékkel és javítja az időseknek nyújtott hozzáférést és szolgáltatásokat.

Az új finanszírozás felgyorsítja az infrastruktúra bővítését célzó befektetést és a technológia hatékonyabb felhasználását, rövid távon pedig a kapacitás és a hozzáférés közvetlen problémáit érinti, és lefekteti a közösségi környezetben nyújtandó integráltabb ellátás alapjait. A Brit Orvosszövetség nemrégiben végzett felmérése szerint tíz praxisból öten vélték úgy, hogy a praxis jelenlegi állapotában nem képes megfelelő betegellátást nyújtani. Simon Stevens, az NHS England vezérigazgatója szerint az egészségügyi szolgálatnak az elkövetkezendő öt évben erősebb GP szolgáltatásokra lesz szüksége, ezért az alapellátási infrastruktúra megújítása döntő fontosságú.

Az 1 milliárd font értékű befektetés részeként 10 millió fontot különítenek el az alapellátás munkaerejének bővítésére. A pénzösszeget új háziorvosok toborzására, a pályát elhagyni készülők megtartására és a háziorvosi praxisba való visszatérés ösztönzésére használják majd. A GP-k számának növelése mellett az NHS England finanszírozását az alapellátásban dolgozók más csoportjainak fejlesztésére is felhasználják, mint pl. ápolók és gyógyszerészek.

A GP hiányban szenvedő területeken az újonnan képzett orvosokat úgy ösztönzik a háziorvosi pálya választására, hogy felajánlanak nekik további egyéves képzést egy kapcsolódó klinikai területen, mint gyermekgyógyászat, pszichiátria, bőrgyógyászat vagy sürgősségi orvoslás. Mindezt egy a végzős orvosokat célzó országos marketing kampánnyal fogják támogatni a háziorvosi karrier előnyeinek kidomborítására. A pályát elhagyni szándékozó vagy nyugdíjra készülő GP-k megtartására egy részidejű munkarendszert terveznek bevezetni, amely lehetővé teszi a módosított munkateherrel való praktizálást. A háziorvosi praxisba való visszatérés ösztönzésére az NHS England és a Health Education England a pályára visszatérő orvosok (külföldről visszatérő orvosok, pályát szüneteltetők) különböző szükségleteit figyelembe véve nyújt támogatást. (SZL)

Forrás:
NHS England announces GBP 1bn investment in primary care over the next four years. NHS England, http://www.england.nhs.uk/2015/01/15/pc-investment/
GBP 10 million investment boost to expand general practice workforce. NHS England, http://www.england.nhs.uk/2015/01/26/boost-gp-workforce/ (letöltés: 2015.01.26.)

Megjelenés dátuma: 2015-02-10 15:54:04