HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Törvényjavaslat egy univerzális egészségbiztosítási program megteremtésére az Egyesült Államokban

Egy kongresszusi képviselő a Medicare program kiterjesztésére tett indítványt.

John Conyers Jr., Michigan állam demokrata képviselője a február 3-án benyújtott HR 676 nevű törvényjavaslata kibővített, egész lakosságot lefedő Medicare biztosításról szól. A törvényjavaslat közfinanszírozású, magánellátók által nyújtott egészségügyi rendszert hozna létre, amely a már meglevő, időseket lefedő Medicare programot használná minden lakosra kiterjesztve.

A törvényjavaslat célja annak biztosítása, hogy mindenkinek törvényileg garantált hozzáférése legyen a jó minőségű és költséghatékony egészségügyi szolgáltatásokhoz, jövedelemtől, foglalkoztatottságtól és egészségi állapottól függetlenül. A politikus szerint eljött az ideje, hogy megváltoztassák a töredezett, alacsony hatékonyságú egészségügyi rendszert az Egyesült Államokban, ahol több mint 40 millió embernek nincs biztosítása és további 50 millió alulbiztosított.

A javaslat szerint az országban és az országhoz tartozó területeken élő lakosok biztosítási kártyát és egy azonosító számot kapnának. Az egészségügyi program lefedné az orvosilag indokolt szolgáltatásokat, köztük az alapellátást, fekvőbeteg ellátást, járóbeteg ellátást, sürgősségi ellátást, vényköteles gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, hosszú távú ellátást, mentális egészségügyi szolgáltatásokat, fogászatot, szemészetet, kiropraktikát, addikció kezelését. A betegek szabadon választhatnák meg az ellátókat, orvosokat és kórházakat.

A törvény értelmében tilos lenne az önrész és a deductible, csakúgy mint a kibővített Medicare program juttatásait duplikáló magánbiztosítási fedezet értékesítése. Csak a kozmetikai sebészet és más, orvosilag nem indokolt kezelések fedezete képezne kivételt. A nonprofit egészségügyi rendszerre való áttérés 15 éves időszak alatt történne meg, államkötvények eladása segítségével.

A HR 676 finanszírozása megőrizné a jelenlegi szövetségi és állami egészségügyi finanszírozás rendszerét. A már meglevő 1,45%-os Medicare adó mellett az új rendszerre befizetendő adó az évi 53 000 dollár alatti jövedelem esetén 3%, az a fölötti jövedelem esetén 6% lenne. A kiemelkedően magas jövedelműek még plusz 6%-os egészségügyi adót fizetnének.

A törvényjavaslat egy változatát már korábban is benyújtották, sikertelenül, és a jelenlegi republikánus többségű szenátusban és képviselőházban sincs sok esély elfogadására. Ennek ellenére egy 19 000 orvost tartalmazó országos csoport, a Physicians for a National Health Program támogatja a Medicare program kibővítésére tett indítványt, mivel szükségesnek találja egy költséghatékonyabb egyfizetős finanszírozási rendszer bevezetését az Egyesült Államokban. Feltételezések szerint a tervezet évente 400 milliárd dollár megtakarítással járna, amelyet jelenleg a magánbiztosítással kapcsolatos bürokráciára és marketing kiadásokra pazarolnak. Ez a pénzösszeg elég lenne arra, hogy mindenki fedezetben részesülhessen az országban, anélkül, hogy növelni kellene az egészségügyi kiadásokat. (SZL)

Forrás:
HR 676 Introduced by Rep. John Conyers Jr. - The Expanded & Improved for Medicare for All. Single Payer Now, http://www.singlepayernow.net/news/hr-676-introduced-by-rep-john-conyers/
Doctors group hails reintroduction of Medicare-for-All bill. Medical News Today, http://www.medicalnewstoday.com/releases/289044.php (letöltés: 2015.02.09.)

Megjelenés dátuma: 2015-02-11 16:43:56