HealthOnline cikkek

Ország: Írország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A magán egészségbiztosítás díjszabásának változása Írországban

Írországban a lakosság majdnem fele rendelkezik magán egészségbiztosítással. Eddig a mindenki számára azonos díjszabás (adott csomaghoz kapcsolódóan) volt érvényben, 2015-től a 35 év felett újonnan biztosítást kötő lakosok már többletdíjat fizetnek.

Írországban jelenleg a lakosság majdnem fele (46%) részesül magán egészségügyi biztosításban.
Az ír magán egészségbiztosítási piacon 2015. május 1. óta a közösségi díjszabás mellett a biztosítás megkötésekor betöltött életkort is részben figyelembe veszik a díjszámításhoz. 2015. május 1-től késedelmi belépési díjat kell azoknak fizetniük, akik betöltötték a 35. életévüket.
2015. április 30-ig türelmi időt rendeltek el. Eddig az időpontig bármilyen korosztály számára, aki biztosítást akart kötni, azt nem terhelte plusz díj fizetése.
Ha a lakos előbb köt magánbiztosítást, mint ahogy betöltötte volna a 35. életévét, alacsonyabb díjat fog fizetni, mint aki később köti meg a biztosítást.
A 35. évre azért esett a választás a döntéshozók részéről, mert ez az a kor, amikorra a lakosok általában már befejezik a tanulmányaikat és feltehetőleg több éve biztos munkaviszonnyal rendelkeznek.

Május 1-től, aki az első magánbiztosítás kötésekor a 35 éves, az alapdíjon felül 2%-ot kell fizetnie, és ez évente további 2 százalékkal nő. A maximum díjterhelés az összes díjnak a 70%-a lehet. Ez ritkán fordul elő, csak olyan esetben, amikor az egyén 69 éves vagy annál idősebb az első magánbiztosítás kötésekor.
Azonban mentesülhetnek a külön díjfizetés terhe alól a biztosítottak abban az esetben, ha a biztosítást megkötötték a türelmi idő lejártáig. A későbbiek folyamán ezekben az esetekben ugyanazt a díjat kell fizetniük, amit elsőként meghatároztak számukra.
Ennek a rendelkezésnek a célja, hogy ösztönözze az embereket a magán egészségbiztosítás vásárlására már fiatalabb korban, ezáltal fenntarthatóvá téve a magán egészségbiztosítási piacot az idősebb korosztály és kevésbé egészséges emberek költségeinek fedezetére.

Forrás:
Sara Burke: Lifetime Community Rating http://www.hspm.org/countries/ireland18092013/countrypage.aspx 2015.05.01.

Introduction of Lifetime Community Rating to the Private Health Insurance Market http://health.gov.ie/wp-content/uploads/2014/07/FAQ.pdf 2015.

Megjelenés dátuma: 2015-06-25 14:19:46