HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Németország: törvénytervezet a hospice és a palliatív ellátás fejlesztésére

A német egészségpolitika napirendjén szerepel a hospice és palliatív ellátáshoz való hozzáférés fejlesztése, különösen a vidéki régiókban.

2015. június 17-én a Bundestag (a német parlament alsóháza) megvitatott egy törvénytervezetet a hospice és a palliatív ellátás fejlesztésére vonatkozóan. A törvényjavaslat célja általában véve az ambuláns és fekvőbeteg hospice és palliatív ellátáshoz való hozzáférés biztosítása az ország egész területén, különösen az alul-ellátott vidéki régiókban. Tervezik a palliatív és hospice ellátás belefoglalását a társadalombiztosítási juttatáscsomagba, így a társadalombiztosításhoz tartozó minden betegpénztár támogatná ezeket a szolgáltatásokat. A további intézkedések a hosszú távú ápolási intézmények ambuláns palliatív és hospice ellátással való kapcsolatának megerősítésére irányulnak, valamint pénzügyi ösztönzők bevezetését is fontolgatják az orvosok és a kórházak számára. Németország eddig évente 400 millió eurót (125 600 millió Ft) fordított palliatív és hospice ellátásra. A kormánykoalíció várakozásai szerint a törvény hatályba lépését követően az erre a célra szánt összeget 150-200 millió euróval (47 100- 62 800 millió Ft) növelni lehetne.

Forrás: Blümel, M: Draft law to improve hospice and palliative care in Germany. The Health Systems and Policy Monitor, 2015. 06. 17. http://www.hspm.org/countries/germany28082014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2015-07-07 09:03:16