HealthOnline cikkek

Ország: EU

Témakör: Gyógyszerek

EU: új logó a hamisított gyógyszerek online vásárlásának elkerülésére

2015. július 1-től az EU területén legálisan működő online gyógyszertáraknak és gyógyszerforgalmazóknak egy új közös logót kell alkalmazniuk, az uniós polgárok hamisított gyógyszerekkel szembeni védelme céljából.

2015. július 1-től minden, az Európai Unió területén legálisan tevékenykedő online gyógyszertárnak és gyógyszerforgalmazónak egy új logót kell alkalmaznia, amelyet a hamisított gyógyszerekről szóló, 2011/62/EU irányelv (http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2011_62/dir_2011_62_hu.pdf) vezetett be az uniós polgárok védelme céljából. Azoknak az európai polgároknak, akik online szeretnének gyógyszert vásárolni, meg kell keresniük a logót az online gyógyszertár vagy egyéb gyógyszerforgalmazó weboldalán. A logó egy két lépésből álló ellenőrzési folyamattal biztosítja a hamisított gyógyszerek elleni védelmet, melyek általában hatástalanok, a standardoknak nem felelnek meg és veszélyesek. A logóra rákattintva az online vásárlók az országos szabályozó hatóság honlapját érhetik el, ahol megtalálható az adott tagállamban legálisan működő összes gyógyszertár és gyógyszerforgalmazó felsorolása. A csatolt fájlban megtekinthető a magyar nyelvű logó.

Forrás:
New EU logo to help patients avoid online sellers of fake medicines. 2015. 06. 30. http://ec.europa.eu/health/human-use/docs/20150630_onlinepharmacies_midday_en.pdf

EU logo for online sale of medicines. http://ec.europa.eu/health/human-use/eu-logo/index_en.htm

Megjelenés dátuma: 2015-07-08 14:58:42