HealthOnline cikkek

Ország: Litvánia

Témakör: e-egészségügy

Litvánia: bevezették az Országos Elektronikus Egészségügyi Rendszert

2015. június 1-től megkezdte működését a Litván Országos Elektronikus Egészségügyi Rendszer, melynek bevezetése várhatóan 2018-tól lesz kötelező minden egészségügyi intézmény számára.

A litván Egészségügyi Minisztérium 2015. június 1-én elindította a Litván Országos Elektronikus Egészségügyi Rendszert (NESS). Az e-egészségügyi rendszer bevezetésétől azt várják, hogy fejleszteni fogja a hatékonyságot és az egészségügyi ellátás minőségét, valamint biztosítja az adatforgalmat a különböző intézmények között. A NESS a központi e-egészségügyi információs rendszerből és annak alrendszereiből áll (az egészségügyi szolgáltatók elektronikus gyógyszerfelírási, orvosi képalkotási, valamint beteginformációs rendszerei). A betegek bizonyos feltételek esetén adatvédelmi beállításokat tehetnek, és biztosíthatják, hogy bizonyos információkat csak egyes egészségügyi szakemberek láthatnak. Az e-egészségügyi rendszer jelenleg csak az együttműködő szolgáltatók egészségügyi rekordjait tartalmazza. Az e-egészségügyi rendszer kötelező bevezetése minden egészségügyi intézmény számára 2018-tól várható. A NESS kifejlesztése a jogi megfontolások miatt több mint egy évtizedet vett igénybe. A 28 milliós projektet az EU Strukturális Alapjaiból finanszírozták.

Forrás: Miščikiene, L., Karanikolos, M.: Launch of the National Electronic Health System. The Health Systems and Policy Monitor, 2015. 06.02. http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2015-08-04 12:38:49