HealthOnline cikkek

Ország: OECD

Témakör: Egészségügyi kiadások

OECD: az egészségügyi kiadások lassan növekednek

Az OECD elemzése szerint több európai országban továbbra is csökkenés figyelhető meg az egészségügyi kiadások terén, miközben az Európán kívüli országokban 2010 óta növekednek az egészségügyi kiadások.

Számos európai országban tovább csökkentek az egészségügyi kiadások 2013-ban, így például Görögországban, Olaszországban és Portugáliában - derül ki az OECD elemzése alapján. A legtöbb EU-tagországban az egy főre jutó egészségügyi reálkiadások mértéke a 2009-es szint alatt volt ebben az évben. Ezzel ellentétben az Európán kívüli országokban az egészségügyi kiadások 2010 óta évente mintegy 2,5 százalékkal emelkednek.

Az egészségügyi kiadások növekedése általában a gazdasági növekedéssel párhuzamosan alakult, így az egészségügyi kiadások GDP-n belüli aránya 2012-höz viszonyítva stabil maradt. A válságot megelőző időszakban ugyanakkor az egészségügyi kiadások növekedésének üteme jelentősen meghaladta a gazdaság többi szektorának növekedési ütemét. 2013-ban az egészségügyi kiadások (leszámítva a beruházásokat) GDP-n belüli részaránya 8,9 százalék volt, legalacsonyabb Törökországban (5,1 százalék), legmagasabb az Egyesült Államokban (16,4 százalék). Magyarországon az egészségügyi kiadások GDP-n belüli részaránya 2013-ban 7,4 százalék volt, ami kissé a 2012-es szint (7,5 százalék) alatt van, a 2009-es szintnek felel meg.

Az Európai Unión kívül az egészségügyi kiadások átlagos növekedési üteme 2013-ban 2,6 százalék volt, melyet az Ázsiában és Dél-Amerikában tapasztalható erőteljes növekedés támasztott alá. Chilében és Dél-Koreában az egészségügyi kiadások növekedése 5 százalék fölött volt 2013-ban, az egy főre jutó kiadások szintje pedig mindkét országban közel 25 százalékkal növekedett reálértéken 2009 óta. Kanadában az egészségügyi kiadások folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak, habár a növekedés üteme elmarad a gazdasági növekedés ütemétől. Az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadások 2013-ban 1,5 százalékkal növekedtek, ami kevesebb, mint a 2009 előtt tapasztalható átlagos éves növekedés üteme. A Medicare és Medicaid központok legutóbbi előrejelzései gyorsabb növekedést jeleztek előre 2014-re, mivel több amerikai polgár fér hozzá egészségbiztosításhoz.
Az előzetes növekedési adatok egy tucat OECD-országra vonatkozóan mérsékelt növekedést jeleznek előre az egészségügyi kiadásokban 2014-re, de a növekedés szintje továbbra is elmarad a válság előtti szinttől.

Az egészségügyi kiadások háromnegyede továbbra is állami forrásokból származik az OECD-országokban, de néhány országban a költségmegszorító intézkedések a magánkiadások arányának növekedéséhez vezettek, a magán egészségbiztosítás vagy a háztartások által fizetett közvetlen kifizetések növekedése révén. Görögországban és Portugáliában a magánkiadások aránya mintegy 4 százalékponttal emelkedett 2009 óta, ami a legnagyobb növekedés az OECD-országok körében, így 2013-ban mindkét országban az összes egészségügyi kiadás mintegy harmada származott magán forrásokból.

Forrás:
Slow growth in health spending but Europe lags behind. OECD, 2015. 07.07. http://www.oecd.org/health/slow-growth-in-health-spending-but-europe-lags-behind.htm

Country note: How does Hungary in health spending compare? OECD, 2015.07.07. http://www.oecd.org/els/health-systems/Country-Note-HUNGARY-OECD-Health-Statistics-2015.pdf

Megjelenés dátuma: 2015-08-07 09:50:56