HealthOnline cikkek

Ország: Dánia

Témakör: Egészségpolitika

Az új dán kormány egészségpolitikája

Az új dán kormány megalakulásával 2015. júniusában jelentős változások történtek az egészségpolitikában. Egy új platform elkészítésével kívánják erősíteni és biztosítani az ellátás koordinációját, az idősek ellátását támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférést, illetve új Rák Program elkészítésén is dolgoznak.

2015. június 18-án, a legjelentősebb liberális jobbközép párt, a Venstre, Dániában megnyerte a nemzeti választásokat a Dán Néppárt, a Konzervatív Néppárt és a Liberális Szövetség parlamenti támogatásával. Az új kormányzatnak nagyon komplikált helyzettel kellett szembenéznie a parlamentben: megállapodások elérésére kényszerítették számos témában, különböző koalíciókba szorítva őket, már kormányra lépésük első napját követően.
Az új kormány június 28-án kezdte el tevékenységét az új Egészségügyi miniszterrel Sophie Lohde-dal, aki az idősek ellátásáért is felelős ez a terület az egészségügy és a szociális ellátás koordinációjának erősítését szolgáló kezdeményezés része.
Az újonnan választott jobbközép, kisebbségi kormány 2015. június 28-án bemutatta az új kormányzati platformot, amely címe: "Együtt a jövőért". A platform számos új általános rendelkezést tartalmaz az egészségüggyel kapcsolatosan, beleértve a további regionális és települési feladatok privatizációját, a települési és regionális egészségügyi szolgáltatások szélesebb választási lehetőségének a bevezetését és az állami egészségügyi kiadások növekedésének lassítását.
A platform tartalmaz ezen kívül a specifikusabb, egészségüggyel kapcsolatos szakpolitikai változásokat, mint például:
- A kezelések maximális várakozási idejének csökkentését két hónapról 30 napra
- A magán kórházakban történő diagnosztikai vizsgálatok igénybevételi lehetőségét, ha a várható várakozási idő meghaladja a 30 napot
- Az új Rák Programot (negyedik)
- Célzott kezdeményezést a krónikus betegségben szenvedő idősek és a demenciában szenvedők számára.

A fent említett változások röviden:

Gyorsabb hozzáférés a kezeléshez: A 30 napos időkorlát a diagnosztizálásra továbbra is hatályban marad, és újra bevezetésre kerül a diagnózis utáni kezelésig tartó 30 napos limit is.
Ha a lakóhely szerinti régióban nem tudják felállítani a diagnózist és az időkorláton belüli kezelést, a szomatikus és pszichiátriai betegek magánkórházakat is választhatnak, amelyeket a saját régiójuk finanszíroz.
Negyedik Rák Program: A kormányzat készíteni fog egy tervet a rákkezelés további fejlesztésére, a várólisták rövidülését célzó és a háziorvostól a kórházig tartó és kórházon belüli folyamatos ellátást biztosító rendszer korszerűsítésére. Az egyik legfontosabb eszköze az ellátás folyamatosságáért felelős orvossal való találkozás lesz. A jövőben, a "beteg-felelős orvos" koncepciója más beteg csoportokra is ki lesz terjesztve.
Idősgondozás: A kormány az idősek gondozását országos szinten az önkormányzatoknak nyújtandó pénzügyi ösztönzők segítségével fogja fejleszteni, és országosan az Egészségügyi és az Idősügyi Minisztériumában vonja össze az idősellátással kapcsolatos felelősséget. A platformon, a kormány ösztönzőket jelentett be a demenciában szenvedő betegek ellátása folyamatosságának biztosítására is.
Választási szabadság szolgáltató választásakor: A kormányzat erősíteni fogja az idősek szolgáltató választási szabadságát az otthoni ellátással, készételekkel és idősek otthonaival kapcsolatban.
Használati díjak: A kormány nem vezet be új felhasználói díjat az egészségügyi ellátásban a következő általános választások előtt.
A régiók kötelezettségei: 2015 augusztusában, a kormány tárgyalásba kezdett a régiókkal a régiós költségvetésről és a szolgáltatások szintjéről a 2016-os évet tekintve, amely augusztus 21-én ért véget. A kórházi gyógyszerek árának növekedése jelentette a kulcsfontosságú kihívást a tárgyalások során, a régiók jelentős kiadáscsökkentést jelentettek be más területeken, hogy finanszírozni tudják a gyógyszerköltségeket.
A platform nem foglalkozik az egészségügyi ellátás jövőbeli szervezeti kérdéseivel, kivéve, hogy hangsúlyozza a diagnosztizálási és kezelési várólistáik csökkentésének fontosságát, az egyenlő hozzáférés javítását az egészségügyi rendszerben, a rák korai kezelését, a túlzsúfoltság csökkentését a kórházakban, a betegért felelős doktor koncepciójának bevezetését, a demenciában és krónikus betegségben szenvedők ellátásának fejlesztését és a hatékony rehabilitáció korai elérhetőségének biztosítását.Forrás: Health care policies under the new government’s platform (Andreas Rudkjobing)
http://www.hspm.org/countries/denmark27012013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2015-09-17 10:18:43