HealthOnline cikkek

Ország: Észtország

Témakör: Egészségügyi reformok

Az észt kormány 2015-ös egészségpolitikai cselekvési programja

2015-ben Észtországban az egészségpolitika irányait az ország négyéves (2015-2019) akcióprogramja határozza meg. A program kulcstémái a családi juttatások, a munkaképtelenség kezelése és a munkahelyi egészség, valamint folytatódnak a korábban megkezdett változások is.

Az adópolitikában az egészségi állapot javítását szolgálja a munkára nehezedő adóterhek csökkentése, az alkohol-és dohány adójának növelése, valamint a munkavállalók egészségének ösztönzését szolgáló adókedvezményekre vonatkozó tervek. A korábban már megkezdett programokat folytatva továbbra is fókuszban áll az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés: a testmozgás támogatása, az alkohol és dohányzás fogyasztásának csökkentése, a rákszűrések bővítése (vastagbélrák szűrésének bevezetése és a prosztatarák szűrés lehetőségének elemzése), a gyermekek mentális egészségügyi ellátása. A célok ambiciózusak, az alkoholfogyasztást 2030-ra 50%-kal kívánják csökkenteni. A jelenlegi alkoholfogyasztás a 15 éves kor feletti lakosság körében,OECD statisztikák alapján 11, 8 liter/fő 2013-ban.
A felnőtt fogászati ellátás támogatása 2009-ben megszűnt, fontos probléma a fogászati ellátáshoz való korlátozott hozzáférés. A jelenlegi kormány javasolt intézkedései a tudatosság fokozását célozzák a fogászati higiénében, legfőképpen a gyermekek körében, és kisléptékű programok indítását tervezik, jóllehet ezek működtetése és finanszírozása még bizonytalan. Az e-infrastruktúra erősítése minden területen fontos. Ebbe beletartozik a betegportálok felhasználóbarát jellegének javítása, az e-regisztráció, e-konzultáció és e-beutalás fejlesztése, új technológiák támogatása a betegek egészségének monitorozása érdekében.
Ez a harmadik egymást követő cselekvési program, amely megemlíti, hogy információt kell nyújtani a beteg számára a betegportálokon a kezelések költségéről. Ennek beépítése a rendszerbe még folyamatban van.
Az alapellátási központok fejlesztése mellett a nővérek és szülésznők oktatásának fejlesztése is támogatott, és az egészségügy finanszírozására különböző opciókat keresnek (pl. egyéni egészségügyi számlák).
A betegek szolgáltató választási lehetőségeinek szélesítésétől az ellátás javulását várják. Jelenleg a betegek szolgáltatói választása az észt egészségbiztosítási pénztárral szerződött ellátókra korlátozott. Ha a beteg más ellátót szeretne választani, akkor fizetnie kell. Folyamatban van egy kísérleti projekt, amely a betegek szabad szolgáltató választása és a beteg számára történő retrospektív térítés hatásának becslésével foglalkozik. Minőségügyi központ, minőséggel foglalkozó stratégia fejlesztésén is dolgoznak, valamint az orvosi hibák jelentésére szolgáló rendszert pilot programja is zajlik.
Összegezve, a cselekvési terv nem tartalmaz jelentős reformokat, a politikai figyelmet a társadalombiztosítás pénzügyi stabilitása köti le.

Forrás: http://www.hspm.org/countries/estonia05112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2015-10-30 17:17:46