HealthOnline cikkek

Ország: Litvánia

Témakör: Egészségpolitika

Az egészségügyi rendszer prioritásai: az egyenlőtlenségek csökkentése és az egészséges öregedés

A litván egészségügyi rendszer egyik fő prioritása 2014-2023 között az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése és az egészséges öregedés elősegítése.

2014 júliusában mindkét prioritásra vonatkozóan cselekvési tervet fogadtak el (az Egészségügyi Egyenlőtlenségek Csökkentését és az Egészséges Öregedést célzó tervek). A cselekvési tervek finanszírozását várhatóan nagyrészt az Európai Unió Strukturális és Befektetési Alapokból fogják biztosítani (210 millió euró az egyenlőtlenségek csökkentésére és további 40 millió euró az egészséges öregedés elősegítésére). A források előreláthatólag kompetitív alapon kerülnek kiosztásra a szolgáltatók, az Egészségügyi Minisztérium, az önkormányzatok, az egyetemek, a civil szervezetek (NGO-k) és más szervezetek között.
Az Egészségügyi Egyenlőtlenségek Csökkentéséről szóló Cselekvési Terv számos egészségügyi területre fókuszál, így például a kardiovaszkuláris betegségekre, gyermekek egészségére, a daganatos betegségekre, tuberkulózisra, a traumákra, a betegségek külső okaira, a fogyatékkal élők egészségügyi ellátására és a függőségekre. Az említett területeken elsősorban a szolgáltatásnyújtás (prevenció, diagnosztizálás és kezelés) infrastruktúráját, minőségét, illetve az ellátáshoz való hozzáférést kívánják javítani.
Az Egészséges Öregedés Cselekvési Terv középpontjában az egészséges életmód előmozdítása és a prevenció fejlesztése áll (beleértve a fizikai aktivitás növelését, az influenza átoltottság kiterjesztését, az elesések megelőzését, az infrastruktúra javítását, a geriátriai és ápolási szolgáltatások elérhetőségének és minőségének javítását).

Forrás: Liuba Murauskiene: Health system priorities: reducing inequalities and healthy ageing, Online HiT, 2015.09.24.
http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2015-11-27 15:38:34