HealthOnline cikkek

Ország: Litvánia

Témakör: Egészségpolitika

Az integrált ellátás eredményei Litvániában

A WHO Európai Regionális Bizottsága szeptemberben ülésezett Vilniusban, ahol bemutatták a 2025-ös Litván Egészségügyi Program végrehajtásának újabb intézkedéseit.

Litvániában az eddigi intézkedések elsősorban olyan szisztematikus változtatásokra irányultak az egészségügyben, amelyek számos kiemelten fontos szolgáltatás vertikális és horizontális integrációját célozta, beleértve a kardiovaszkuláris, daganatos és mentális betegségek kezelését. Lényeges előrelépés érzékelhető az akut miokardiális infarktussal és stroke-kal kezelt betegek ellátásában. A változtatások magukba foglalják az összes akut miokardiális infarktussal kezelt beteg heti hét napon át, 24 órában történő ellátásának koordinálásáért való felelősség regionális szinten három egyetemi kórházra történő átruházását, speciális oktatási programokat az egészségügyi szakemberek és a lakosság részére és a mentés új modelljének bevezetését.
Ami a stroke ellátást illeti, Litvániában a szisztémás trombolízisek száma 160 esetről 503 esetre emelkedett 2012-2014 között, a trombektómia eseteinek száma pedig 4 esetről 118 esetre nőtt ugyanebben az időszakban. A jelentések szerint a stroke ellátás minőségének és elérhetőségének javulása lényeges csökkenéshez vezetett az akut miokardiális infarktus és stroke halálozások terén.

Forrás: Monika Grincaite : Successes of integrated care, Online HiT, 2015.09.28.

http://www.hspm.org/countries/lithuania14112013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2015-11-27 15:37:36