HealthOnline cikkek

Ország: Németország

Témakör: Egészségpolitika

Németország: 4 héten belül kell időpontot biztosítani szakorvosi ellátáshoz

2016. január 25-től a sürgős beutalóval rendelkező biztosítottak számára 4 héten belül kell időpontot adniuk az újonnan létrejövő, szakorvosi időpont-foglalásra szolgáló ügyfélszolgálatoknak.

A német Bundesrat által 2015. július 10-én elfogadott, az egészségügyi ellátás megerősítéséről szóló törvény (Versorgungsstärkungsgesetz) arra kötelezi a Pénztári Orvosok Egyesületeit (Kassenärztlichen Vereinigungen), hogy négy héten belül biztosítsanak szakorvosi időpontot a beutalóval rendelkező biztosítottaknak. Ebből a célból a Pénztári Orvosok Egyesületeinek saját tartományukban ügyfélszolgálatot kell kialakítaniuk, ahol az állami egészségbiztosítással rendelkező páciensek időpontot foglalhatnak. A törvény ezen rendelkezése 2016. január 25-től lép hatályba.

Az ügyfélszolgálatokhoz csak azok a biztosítottak fordulhatnak, akiknek a háziorvosa kifejezetten megerősítette, hogy vizsgálatuk vagy kezelésük sürgős. Erre a beutalón egy külön jelzés szolgál. Ez alól a szemészeti és nőgyógyászati időpontok kivételt képeznek, ahová nem szükséges beutaló. Ezen kívül a pszichoterápiai, fogorvosi, állkapocs-ortopédiai szakrendelésekre, háziorvosi és gyermekorvosi rendelésekre sem lehet időpontot kérni az ügyfélszolgálatokon.

Ha a biztosított az ügyfélszolgálathoz fordul, akkor négy héten belül időpontot kell számára biztosítani. Amennyiben az ügyfélszolgálat nem tud a páciensnek négy héten belül szakorvosi időpontot adni, lehetővé kell tenni számára a kórházban történő ambuláns vizsgálatot. Aki az ügyfélszolgálaton keresztül foglal időpontot szakorvoshoz, annak le kell mondania a szabad orvosválasztásról: a páciens nem határozhatja meg, hogy melyik orvoshoz szeretne időpontot kérni. Amennyiben a megadott időpont számára nem megfelelő, nem köteles azt elfogadni. Ha a páciens egy általa kívánt szakorvoshoz szeretne bejelentkezni, erre továbbra is lehetősége van, a korábbi, szokásos módon történő időpont-bejelentkezéssel.

Forrás:

Neues Jahr, neue Gesetze: Was sich für Verbraucher 2016 ändert. 2016.01.01. https://www.verbraucherzentrale.de/2016?i=3

Vermittlung von Facharzt-Terminen. Kassenärztliche Bundesvereinigung, 2015.12.23. http://www.kbv.de/html/terminservicestellen.php

Megjelenés dátuma: 2016-01-15 13:29:28