HealthOnline cikkek

Ország: Bulgária

Témakör: Népegészségügy

Bulgária: nyilvános vita a népegészségügyi adó bevezetéséről

Bulgáriában jelenleg társadalmi vita folyik a népegészségügyi adó 2016 közepére tervezett bevezetéséről. Az ebből származó többletbevételt a krónikus betegségek megelőzésére, az iskolai étrend és sportinfrastruktúra fejlesztésére fordítanák.

2015 októberében az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy törvénytervezetet dolgozott ki a népegészségügyi adó bevezetésére vonatkozóan. A tervezet értelmében megadóztatnák azokat az élelmiszereket és italokat, amelyek egy bizonyos mennyiségnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak sót, cukrot, transzzsírokat, koffeint és taurint. A törvény fő célja, hogy fejlessze a lakosság táplálkozási szokásait, korlátozza az egészségtelen élelmiszerek előállítását, valamint hosszú távon csökkentse az egészségügyi kiadásokat. Bulgáriában a kardiovaszkuláris megbetegedések gyakorisága magas, és növekvő tendenciát mutat, ennek következtében a legnagyobb betegségterhet képezi az országban. Az "egészség minden szakpolitikában" megközelítést követve, az Egészségügyi Miniszter, valamint az Ifjúsági és Sportminiszter együttesen bejelentették, hogy a népegészségügyi adóbevételt a krónikus betegségek megelőzését, valamint a lakosság egészségének megőrzését célzó programokra kellene fordítani, beleértve a gyermekek étrendjének egészségesebbé tételét és a sportinfrastruktúrába történő befektetést az iskolákban. A népegészségügyi adóbevételek várhatóan évente mintegy 150 millió bolgár leva (77 millió euró) összegű bevételt fognak eredményezni.

A tervezett adó bevezetéséről jelenleg nyilvános társadalmi vita zajlik, a politikai pártok bevonása nélkül. Pillanatnyilag nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az ellenzéki pártok támogatják-e a kezdeményezést vagy sem. Az orvosok és betegek szervezetei, az orvosi egyetemek, a népegészségügyi intézmények, valamint az állampolgárok többsége a népegészségügyi adó bevezetése mellett foglal állást. A 2015 novemberében elvégzett Alfa Research szociológiai felmérés szerint az állampolgárok 53 százaléka támogatja a törvényjavaslatot.

Ugyanakkor az élelmiszeripar képviselői, a kereskedelmi láncok, a munkavállalói és munkáltatói szervezetek hevesen ellenzik a népegészségügyi adó bevezetésével kapcsolatos terveket. Azzal érvelnek, hogy számos termék ára lényegesen növekedni fog az új adó bevezetésének következtében, magas pénzügyi terheket róva az alacsony jövedelmű háztartásokra, amelyek valószínűsíthetően gyakrabban fogyasztják ezeket a termékeket. A törvénytervezet ellenzői szerint annak is fennáll a veszélye, hogy a megadóztatott termékek feketepiaca növekedni fog, ami versenyhátrányt jelent a termékeket gyártó vagy forgalmazó kis- és középvállalkozásokra, és akár munkahelyek elvesztéséhez is vezethet. A kritikusok emellett nem látnak szükségszerű kapcsolatot önmagában véve a táplálkozás és a nem fertőző betegségek magasabb terhe között. Úgy vélik, hogy a népegészségügyi adóból származó várható bevételeket az adó bevezetése következtében fellépő nagyobb munkanélküliség pótlólagos költségei ellensúlyozni fogják.

Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint a népegészségügyi adót 2016 közepén vezetnék be, miután a Parlament azt megszavazta.

Forrás: Dokova, K., Dimova, A.: The discussion of a new public health tax in Bulgaria. The Health Systems and Policy Monitor, 2015. 12. 14. http://www.hspm.org/countries/bulgaria22042013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-02-17 10:59:21