HealthOnline cikkek

Ország: Észtország

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Az alapellátás fejlesztése Észtországban

Észtországban 2023-ig várhatóan több mint 85 millió euró összegű támogatást fognak fordítani az alapellátási központok fejlesztésére az EU Strukturális Alapjaiból. Az aktív kórházi ellátás és a hosszú távú gondozás és ápolás fejlesztését követően ez a beruházási program harmadik szakasza.

Minimum 35 központ felújítása vagy újjáépítése történhet meg. A fejlesztési támogatásokra háziorvosok, önkormányzatok, valamint olyan kórházi hálózatok és szakellátók jogosultak, akik háziorvosokkal osztják meg helyiségeiket. 2015 augusztusában, az Egészségügyi és Munkaügyi Minisztérium minimumfeltételeket határozott meg az alapellátási központokra vonatkozóan. Két fő követelménynek kell megfelelni, hogy valaki támogatást kapjon a beruházáshoz. Az egyik, hogy az alapellátási központban legalább három háziorvos dolgozzon (minimum 4500 beteggel). A nagyobb városokban a minimumszint magasabb: egy alapellátási központban 6 háziorvosnak legalább 9000 beteget kell ellátnia. Ez az egyszemélyes praxisok együttműködésének ösztönzését célozza a vidéki térségekben is. Jelenleg 467 alapellátási praxis van az országban, amelyből a csoportpraxisok aránya 26 százalék, az egyszemélyes praxisok aránya 74 százalék (EHIF). A másik, hogy a háziorvosi és ápolói szolgáltatások mellett szülésznői, otthonápolási és fizioterápiás ellátásokat is kell nyújtania. Emellett a szolgáltatások körének további bővítését is ösztönzik, így pl. a mentális szolgáltatások, valamint szociális ellátás biztosítását.
A tervezett beruházások a háziorvosi csapatok által nyújtott szolgáltatások bővítését, valamint az alapellátás szerepének növekedését célozzák.

Az alapellátás átszervezéséhez kapcsolódóan az észt parlament módosítást fogadott el az Egészségügyi Ellátás-szervezési Törvényre vonatkozóan, mely lehetővé teszi a háziorvosi ellátásban dolgozó ápoló számára a gyógyszerfelírást bizonyos gyógyszereket illetően. Ez a törvényi változtatás tovább erősítheti a háziorvosi ellátásban dolgozó ápolók szerepét és a függetlenségüket az alapellátás újraszervezésével összhangban. Ez az intézkedés illeszkedik a kormánynak az alapellátás megerősítésére irányuló tervezetébe, amely nagyobb szerepet szán a családorvosoknak és ápolóknak. A posztgraduális képzés harmadik évében résztvevő rezidensek szintén megkapják a jogot egy előre egyeztetett gyógyszerlistán szereplő gyógyszerek felírására. A lista főként a krónikus ellátásban alkalmazott, a háziorvos által korábban már felírt gyógyszereket tartalmaz. A háziorvosi ellátásban dolgozó ápolók gyógyszerfelírásait rendszeresen ellenőrizni kell, valamint részt kell venniük egy klinikai farmakológiai képzésen, hogy megkaphassák a gyógyszerfelírási jogot.

Forrás: Triin Habicht: Modernization investments in order to reorganize and strenghten primary health care

Family nurses granted prescription right for a limited number of medicines http://www.hspm.org/countries/estonia05112013/countrypage.aspx
EHIF Annual report 2014: https://www.haigekassa.ee/en/annual-reports

Megjelenés dátuma: 2016-02-18 11:05:41