HealthOnline cikkek

Ország: Kanada

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Kanada: Szülésznő által vezetett szülészeti központok Ontarioban

1994-ben a kanadai Ontario tartományban elsőként az országban, szabályozott egészségügyi szakmává vált a szülésznői tevékenység. Habár az egészségügyi ellátás megszervezése a tartományok és területek felelőssége Kanadában, néhány tartomány és terület esetében a szakma még szabályozásra szorul.

Ontarioban, a szülésznők hatáskörébe tartozik az alacsony kockázatú terhes nők gondozásának, ellátásának biztosítása a terhesség és a szülés ideje alatt, valamint a szülést követő 6 hétig. Egy szülésznői ellátással kapcsolatos kanadai kutatás azt állítja, hogy azok a nők, akik szülésznő által végzett ellátásban részesülnek elégedettebbek, és kevesebb beavatkozásra van szükségük, beleértve a szülések megindításának, a császármetszéseknek és műszeres szüléseknek az alacsonyabb rátáját. Kanadán belül Ontario tartományban tevékenykedik a legtöbb szülésznő: számuk több mint 700.
A szülészeti szolgáltatások államilag finanszírozottak. Finanszírozásukat az egészségügyért felelős minisztérium biztosítja.
Ontarioban a szülésznői ellátás folyamatosan növekedett és fejlődött a szabályozás óta: a szülések 13,5%-át (19 191) vezették a szülésznők 2013 és 2014 között. Ez a növekedés a szülésznő szolgáltatásai iránti keresletben is tükröződik: a nők 40 százaléka nem tud hozzáférni az ellátásokhoz a jelenlegi kínálatot meghaladó kereslet miatt.
Az ontarioi szülésznői modell a közösség alapú gyakorlatokra összpontosít, ahol a szülés előtti ellátás a közösségen belül biztosított, és a várandós nők megválaszthatják a szülés körülményeit, a szülés utáni ellátás pedig a páciens otthonában történik.
Egészen a közelmúltig, a szülésznők a szüléseket a páciens otthonában vagy kórházban végezték. 2014-től kezdődően viszont harmadik opcióként megjelentek a szülésznők által vezetett szülészeti centrumok. Az egészségügyért felelős minisztérium hosszú távú gondozási programjának keretein belül két szülésznő által vezetett szülészeti centrum indult Ottawában és Torontóban, a liberális kormányzat egészségügyi ellátásért folytatott akcióterve részeként, amely erősen támogatja a közösség-alapú ellátást.
A szülésznők által vezetett központok, mint harmadik választási lehetőség biztosításával a minisztérium célja az, hogy alternatív szülési légkört biztosítson a pácienseknek szülésznők felügyeletével. Ezek a létesítmények 900 szülés számára képesek biztosítani a szolgáltatásokat évente, ezáltal kismértékben növelve a kórházi ágyakhoz való hozzáférést a magas-kockázatú szülések számára. Minthogy a szülésznő által vezetett szülészeti centrumok újdonságnak számítanak, a programot szükséges értékelni. Az értékelés indikátorai magukban foglalják a páciensek elégedettségét, a klinikai eredményeket, az alkalmazási mintákat/keresletet, valamint a kiadások kórházi szülésekhez viszonyított csökkenésének mértékét. A reform újdonsága miatt túl korai még meghatározni, hogy a reform céljai megvalósultak-e, ugyanakkor a 2014-es ontarioi költségvetés 10 éves gazdasági tervében a szülésznő által vezetett központok úgy merültek fel, mint kapacitásnövelési lehetőségek a közösség számára.

Forrás: Mattison, C. (2014). Introducing Midwifery-led Birth Centres in Ontario. Health Reform Observer - Observatoire des Réformes de Santé, 3 (1): Article 2. Available at: https://escarpmentpress.org/hro-ors/article/view/559/2388, 2016.01.26.
http://www.hspm.org/countries/canada22042013/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-02-18 15:46:18