HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Uber az egészségügyben

Az otthoni egészségügyi vizitek száma az angol NHS-ben csökkenő tendenciájú, kevesebb mint egy - a beteg otthonában nyújtott - ellátás jut 25 háziorvosi konzultációra. Az arány az USA-ban még alacsonyabb, 100 konzultációból egy történik a beteg otthonában. Az elmúlt két évben megjelentek viszont ezen a területen is azok a kisvállalkozások, amelyek az Uber szerepét játsszák az egészségügyben.

Az USA-ban a nyugati parton működik pl. a Heal nevű vállalkozás, amelyet egy nefrológus alapított, miután egy rosszul sikerült estét töltött el azzal, hogy beteg gyermekét az ügyeleten egy gyermekorvossal megvizsgáltassa. Egy évvel az alakulása után a start-up vállalkozás 2000 beteget látott már el. Reggel 8 és este 8 között működik, 99 dolláros átalánydíjon garantálja, hogy 60 percen belül a hívónál megjelenik az orvos. Aki a Heal-nek dolgozik, nincs szüksége rendelőre, a cégtől asszisztenciát kap, a cég intézi az esetleges műhiba problémákat is. A Heal átlagos vizitje 25 perc hosszú, az USA-ban egyébként a vizitek átlagos hossza 10 perc. Az orvosok számára ez a munka nagyfokú rugalmasságot és autonómiát biztosít. Háziorvosok, belgyógyászok, gyermekorvosok mellett olyan szakorvosokat is alkalmaz, akik otthoni környezetben is tudnak ellátást nyújtani (pl. reumatológus).

Hasonló üzleti vállalkozás a Pager, amely New Yorkban és San Francisco-ban működik. Az első vizit 50 dollár, amely a későbbiekben 200 dollárra nő. Indítottak egy Pager for Business szolgáltatást is, amely irodákba száll ki, itt a dolgozók 25 dollárt fizetnek. Hasonló elveken működik a MedZed Atlantában, a Dispatch Health Denverben vagy a Retrace Health Minneapolisban.

Az USA-n kívül Portugáliában, az 50 orvossal dolgozó Knok vállalkozás említhető, mely vezetője szerint az egyetlen ilyen szolgáltatás Európában. A felhasználók térkép és GPS használatával kiválaszthatják, és hívhatják a legközelebbi elérhető orvost. A fizetés applikáció segítségével történik, a díj 60 és 100 dollár közötti. Az applikáció az ellátást igénybevevő visszacsatolását is tartalmazza.

Arról, hogy működőképes-e ez a modell, megoszlanak a vélemények. Egy New York-i, iPhone alapú, saját maga által működtetett praxis orvosa napi 7-8 beteget tudott ellátni, miközben egy rendelőben dolgozó orvos 30 beteget is ellát. Úgy véli, ez nem hatékony, és kevés orvos akar ilyen életet. A Heal alapítója viszont azon az állásponton van, hogy Kaliforniában a vállalkozás jól működik.

Forrás: Nigel Hawkes: Uber for healthcare. BMJ 2016;352:i771

Megjelenés dátuma: 2016-02-18 16:35:35