HealthOnline cikkek

Ország: Dánia

Témakör: Egészségpolitika

A dán Egészségügyi Minisztérium alá tartozó intézetek átalakítása

A dán Egészségügyi Minisztérium 2015 augusztusában döntött arról, hogy 2016. január 1-től átalakítja a felügyelete alatt működő országos intézeteket, hatóságokat. Négy új intézmény jött létre, részben a 2012-ben alapított Országos Egészségügyi és Gyógyszerügyi Hatóság feldarabolásával (2012-ben ez a hatóság az Országos Egészségügyi Testületből és a Dán Gyógyszerügynökségből alakult).

A négy új intézet a következő:
- Dán Gyógyszerügynökség (az Országos Egészségügyi és Gyógyszerügyi Hatóságból vált ki)
- Betegbiztonsági Hatóság (az Országos Egészségügyi és Gyógyszerügyi Hatóság egy részéből és a Betegjogi és Betegpanaszokkal foglalkozó Országos Intézetből alakult)
- Dán Egészségügyi Hatóság (az Országos Egészségügyi és Gyógyszerügyi Hatóság fennmaradó részéből alakult)
- Dán Egészségügyi Adathatóság (a fertőző betegségek, veleszületett rendellenességek, biológiai veszélyek megelőzésével és felügyeletével foglalkozó Dán Szérum Intézetből vált ki)

A Dán Egészségügyi Hatóság az egészségügyi ellátás legfőbb hatósága, az egészségügyi miniszter, országos, regionális és önkormányzati szervek egészségügyi tanácsadó testülete. Feladatai fókuszában az egészségfejlesztés, prevenció, betegellátás, egészségügyi szakemberek képzése, sürgősségi szolgáltatások területei, az egészségügyi ellátás tervezése, illetve annak támogatása áll. Irányelveket fejleszt (jelenleg 47 országos klinikai irányelv elkészítésén dolgozik), felelős a daganatos betegségek, kardiovaszkuláris megbetegedések, diabétesz, krónikus betegségek területén országos cselekvési programok létrehozásáért, működtetésért.

Forrás:
Hans Okkels Birk, Andreas Rudkjøbing: Restructuring the agencies of the Ministry of Health. 24 February 2016. http://www.hspm.org/countries/denmark27012013/countrypage.aspx

Danish Health Authority https://sundhedsstyrelsen.dk/en/about-us

Megjelenés dátuma: 2016-03-05 09:58:42