HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Egészségügyi reformok

Franciaország: egészségügyi reformtervezet

A reformtervezet számos területre kiterjed, és magában foglalja például a harmadik fél általi finanszírozás összes kötelező biztosítottra történő kiterjesztését, amely az egészségügyi szolgáltatók és a Szenátus körében is ellenkezést váltott ki.

A francia kormány az egészségügyi reformra vonatkozó törvénytervezetét először a 2013-as Országos Egészségügyi Stratégiában vázolta fel, majd 2014 októberében mutatta be.

A reform célja az egészségügyi rendszer modernizálása oly módon, hogy jobban igazodjon az elöregedő társadalom igényeihez és a krónikus megbetegedések növekvő gyakoriságához, valamint elő tudja mozdítani a tartósan fennálló egészségügyi egyenlőtlenségek leküzdését. A szabályozás magába foglalja a kulcsfontosságú prioritásokhoz kötött intézkedések széles körét: prevenció és egészségfejlesztés, alapellátási szolgáltatások és az ellátás koordinációjának fejlesztése, technológiai innovációk és szakmai szolgáltatások nyújtása, hatékonyabb irányítás, megerősített betegjogok.

Számos intézkedés vitatottnak bizonyult, főként az egészségügyi szolgáltatók körében. A vállalkozó (office-based) orvosok a harmadik fél általi finanszírozás összes kötelező egészségbiztosítással rendelkező lakosra történő kiterjesztését erősen ellenezték. A rendelkezés értelmében a betegeknek nem kellene fizetniük a konzultációkért a szolgáltatás igénybevételének helyszínén, illetve az orvosok közvetlenül a kötelező és a kiegészítő egészségbiztosítási pénztáraknak számláznák a kapott szolgáltatásokat. A Betegségre nyújtott Teljes körű Fedezet (CMU) program kedvezményezettjei már részesülnek a harmadik fél általi finanszírozásban, amelyet a kiegészítő biztosítás megkötéséhez nyújtott segélyben részesülőkre is terveznek kiterjeszteni. Az orvosok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az új intézkedések következtében megnövekedhetnek az adminisztratív terhek, valamint késedelem jelentkezhet a kifizetésekben. Az önkéntes egészségbiztosító pénztárak is ellenzik, hogy a kötelező egészségbiztosítás legyen a kifizetések egyetlen közvetítője. A törvénytervezet szankciókat is kilátásba helyez arra az esetre, ha a kötelező egészségbiztosítás késedelmesen teljesítené a szolgáltatók felé történő kifizetéseket, valamint megváltoztatná az eredetileg tervezett határidőt a bevezetésre, ami a hosszú távú betegségekben szenvedők és a terhes nők számára 2016 év végére, az összes francia lakos számára pedig 2017 év végére van kitűzve.

A reformtervezet az ellátásszervezésre és finanszírozásra vonatkozóan tartalmazza a regionális egészségügyi hatóságok befolyásának kiterjesztését az orvosi praxisok létrehozására vonatkozó engedély jóváhagyására és megújítására vonatkozóan, hangsúlyozza a multidiszciplináris egészségügyi praxisok szerepét, kilátásba helyezi bizonyos feladatok átcsoportosítását, valamint korlátokat emel a magán kórházak orvosai által történő extra számlázásra, amelyek nem alkalmazandók az állami kórházak orvosaira, akik magán kórházban praktizálnak. Bizonyos prevenciós intézkedések szintén ellenkezést váltottak ki, beleértve a semleges cigarettacsomagolás előírásának tervét, amelyet a cigarettagyártók és a dohányárusok hevesen bíráltak.

A reformtervezet végleges verzióját 2015. december 17-én fogadta el a francia Nemzetgyűlés. A Szenátus visszautasította a reformtervezet Nemzetgyűlés által 2015. december 1-jén elfogadott verzióját. A szélsőjobboldali Les Republicans párt szenátorai, akik a centristákkal együtt többséget alkotnak a Szenátusban, bejelentették, hogy a törvény több rendelkezésének alkotmányosságát meg fogják vizsgálni. Azzal érvelnek, hogy a harmadik fél általi finanszírozás összes kötelező biztosítottra történő kiterjesztése korlátozza az orvosok üzletviteli szabadságát, a semleges (azonos formájú, méretű és színű, logó nélkül, kisméretű márkajelzéssel) cigarettacsomagolás előírása pedig a tulajdonjog megsértését jelenti.

Forrás:
Karen Berg Brigham, Isabelle Durand-Zaleski: Health Reform legislation, HSPM, 2015.07.02.
Karen Berg Brigham, Isabelle Durand-Zaleski: Assembly vote on final version of health reform legislation. HSPM, 2015.11.30.
Karen Berg Brigham, Isabelle Durand-Zaleski: Final passage of health reform law. HSPM, 2015.12.22.
http://www.hspm.org/countries/france25062012/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-03-12 14:19:19