HealthOnline cikkek

Ország: Izrael

Témakör: Egészségügyi reformok

Izrael egészségügye

Izrael 8 millióra tehető lakossággal, az EU átlagához közelítő egy főre jutó GDP szinttel rendelkezik, amely utóbbit modern piacgazdaságának köszönheti. A kötelező egészségbiztosítási rendszert 1995-ben vezették be, a teljes lakosságra kiterjed.

A lakosok négy egymással versenyző nonprofit egészségbiztosítási pénztár közül választhatnak. Az Egészségügyi Minisztérium a tulajdonosa és a működtetője az aktív kórházi ágyak felének, a legnagyobb biztosító az ágyak harmadát működteti, a fennmaradó ágyszám nonprofit és forprofit szervezetek tulajdonában van. A biztosítók managed care szervezetekként működnek. A szakorvosi viziteket és a gyógyszereket a betegek önrészfizetéssel vehetik igénybe. A háziorvosi ellátást a biztosítók által alkalmazott orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók, vagy a velük szerződött orvosok nyújtják, akik kapuőr funkciót töltenek be.
Izrael egészségügyi rendszerét a ráfordított forrásokhoz képest hatékonynak tekintik. A lakosság egészségi állapota hasonló más fejlett országokéhoz (a születéskor várható élettartam az EU átlag fölötti, a férfiak esetében 80,8, a nőknél 84,4 év). Izrael az EU átlagnál alacsonyabb arányban fordít a GDP-ből egészségügyre (7,6 százalék), az egészségügyi ellátás majdnem 40 százaléka magán finanszírozott. A magánfinanszírozás növekvő arányát elsősorban az önkéntes magánbiztosításokra fordított összegek emelkedése idézte elő. Az izraeli felnőtt lakosság 87 százalékának van a kötelező nonprofit pénztárak által kínált kiegészítő önkéntes magánbiztosítása, 53 százalékának pedig valamely kereskedelmi magánbiztosító által kínált önkéntes biztosítása.

2010 után számos reformot indítottak pl. állami források bővítésével a kötelező biztosítás juttatási csomagjának kiterjesztésére a mentális egészségügyre, a gyermekfogászatra; a népegészségügyi rendszer megerősítésére, a magánszektor növekedésének korlátozására; a kórházi ellátás minősége monitorozásának erősítésére; a műtéti várakozási idők csökkentésére. Figyelmet fordítanak az egyenlőtlenségek mérséklésére, a szolgáltatásokhoz történő pénzügyi hozzáférés javítására, a kulcsfontosságú szakmák és szolgáltatások elérhetőségének javítására a perifériális területeken, az orvosok és nővérek hiányának kezelésére (képzésben résztvevők számának növelése, rezidens helyek kormányzati támogatása, rezidens képzés elmozdítása a közösségi ellátás, alapellátás irányába).
A technikai hatékonyság javításának gátja többek között a nem megfelelő kórházi finanszírozási rendszer (különböző napidíjak, kisebb arányban eljárás csoportokra alapuló finanszírozás, kórházi finanszírozási korlátok), vagy pl. az állami források (társadalombiztosítási járulék és kormányzati kiadások) pénztárak közötti szétosztására szolgáló fejkvóta rendszer, amely nem veszi figyelembe a lakosság egészségi állapotát).


Forrás:
Rosen B, Waitzberg R, Merkur S. Israel: health system review. Health Systems in Transition, 2015; 17(6):1-212. , 2015.
http://www.euro.who.int/en/about-us/partners/observatory/news/news/2016/03/israel-is-in-the-midst-of-numerous-health-reform-efforts

Megjelenés dátuma: 2016-04-01 15:54:05