HealthOnline cikkek

Ország: Norvégia

Témakör: Alapellátás, járóbeteg-szakellátás

Norvégia: nőtt az Egészséges Élet Központok száma

Norvégiában egyre több, a helyi önkormányzatok által fenntartott Egészséges Életmód Központ jön létre, amelyek fontos szerepet töltenek be, elsősorban a kisebb, távolabbi területeken élő lakosság prevenciós ellátásában.

Az Egészséges Élet Központ (Healthy Life Centre) egy helyi önkormányzat által működtetett interdiszciplináris, elsősorban prevenciós szolgáltatásokat nyújtó központ, mely olyan személyek számára nyújt különböző szolgáltatásokat (pl. szakértői csoportok, tanácsadás), akik egészségügyi problémákkal, krónikus megbetegedéssel küzdenek vagy életmódjuk megváltoztatása terén van szükségük segítségre. A Központok lefontosabb feladata, hogy a pácienseket számukra megfelelő és megvalósítható helyi programokba integrálják, amelyeket az Egészséges Életmód Központban történő részvételük után is folytatni tudnak. A Központoknak jó áttekinthetőséggel kell rendelkezniük az ilyen jellegű helyi programok tekintetében. Az Egészséges Életmód Központokba a háziorvosok is utalnak pácienseket.

A helyi önkormányzatok számára nem kötelező az Egészséges Életmód Központ létrehozása, ugyanakkor a Norvég Egészségügyi Igazgatóság minden helyi önkormányzat számára ajánlja annak létrehozását, az általuk nyújtott preventív szolgáltatások menedzselése érdekében.

2011 és 2014 között megduplázódott az Egészséges Élet Központot fenntartó helyi önkormányzatok száma. 2013-ban a helyi önkormányzatok 55 százaléka biztosított ilyen szolgáltatást. Az Egészséges Életmód Központok általában a sűrűbben lakott, központi területeken találhatók, ugyanakkor a kisebb, kevésbé központi fekvésű helyi önkormányzatok rendelkeznek a felhasználók legmagasabb arányával. Ez azt sugallja, hogy az Egészséges Életmód Központok fontos szerepet játszanak a kisebb önkormányzatok prevenciós ellátásában.

Forrás: Sperre Saunes, Ingrid: More municipalities establish Healthy Life Centres. HSPM, 2016. március 21. http://www.hspm.org/countries/norway08012014/countrypage.aspx

Megjelenés dátuma: 2016-04-06 14:04:40