HealthOnline cikkek

Ország: Szlovákia

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Szlovákia: a kórházaknak pótlólagos forrásbevonásra van szükségük

A szlovák kórházak jelentős része pénzügyi nehézségekkel küzd, a Kórházszövetség pótlólagos forrásbevonást szorgalmaz.

Számos kis és közepes méretű kórház amellett érvel, hogy 95 millió euró összegű pótlólagos forrás bevonására van szükség az egészségügyi szektor stabilizálása céljából - nyilatkozta Marián Petko, a Szlovák Kórházszövetség (ANS) elnöke március 31-én, az új egészségügyi miniszterrel, Tomáš Druckerrel való találkozóját követően.

Petko azt is hozzátette, hogy amennyiben nem kerül sor pótlólagos forrásbevonásra, a kórházaknak népszerűtlen intézkedéseket kell tenniük, arra azonban nem tért ki, hogy ezek a lépések pontosan mit takarnak. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott volt az elmúlt évben, ezért néhány kórházi osztály esetleges bezárása is felvetődött. Több mint 70, a Kórházszövetséghez tartozó kórháznak sürgősen pénzügyi támogatásra van szüksége az idei évben, annak érdekében, hogy növelni tudják az egészségügyi dolgozók kereseteit, valamint a minimálbért. A Kórházszövetség kórházainak csak 2016. április végéig van szerződésük a magán egészségbiztosítókkal. Lehetséges, hogy a magán biztosítók ezt követően csökkenteni fogják a finanszírozást a 2015. decemberi szintre. Petko szerint ez jelentős bevételkiesést jelentene a kórházaknak. Azt is hozzátette, hogy a Kórházszövetség hamarosan találkozni szeretne a magánbiztosítók képviselőivel a helyzet megvitatására.

Ugyanakkor a jelenlegi legnagyobb, állami egészségbiztosító (VšZP) már korábban, 2016. január 12-én megegyezett a Kórházszövetség képviselőivel arról, hogy növelni fogja a betegek befejezett kórházi kezelésének finanszírozását, valamint a kezelésekért és műtétekért felszámolt extra díjakat. A krónikus betegek kórházi kezelésének finanszírozása is változik: a befejezett kórházi kezelési időszak finanszírozása helyett napidíjat fognak fizetni. A szerződéseket az idei év végéig meghosszabbítják. A VšZP szóvivője, Petra Balážová elmondta, hogy az állami egészségbiztosító ezen a módon fogja az egészségügyi intézmények rendelkezésére bocsátani az egészségügyi dolgozók kereseteinek növeléséhez szükséges összeget.

A Kórházszövetség képviselőinek hogy pozitív várakozásai vannak az új egészségügyi miniszterrel kapcsolatban, és hamarosan új találkozót szeretnének vele tartani. A március 31-i találkozó volt az első találkozó a Kórházszövetség képviselői és az új egészségügyi miniszter között, azonban egyes kérdések további megvitatást igényelnek. Ezek között említhető a DRG szerinti finanszírozás, amelynek tekintetében a Kórházszövetség nem ért egyet az alapdíj meghatározásával. Emellett a Kórházszövetség elnöke felhívta a figyelmet az egészségügyi standardok kidolgozására is.

Forrás:

Hospitals: Health care sector needs 95 million EUR. The Slovak Spectator, 2016. április 1. http://spectator.sme.sk/c/20128997/hospitals-health-care-sector-needs-95-million.html

State insurer gives more money to hospitals. Slovak Spectator, 2016. január 14. http://spectator.sme.sk/c/20072404/state-insurer-gives-more-money-to-hospitals.html

Megjelenés dátuma: 2016-04-06 15:25:23