HealthOnline cikkek

Ország: Franciaország

Témakör: Egészségügyi reformok

A francia egészségügy modernizációja

A francia egészségügyi rendszer modernizációjáról szóló törvényt 2016 januárjában az Alkotmányügyi Tanács is vizsgálta, néhány helyen módosította.

Az életbelépő változások a következők:

A harmadik fél általi fizetés (ami azt jelenti, hogy a járóbeteg ellátásban a betegnek nem kell előre kifizetnie az orvos számára a kezelés díját, majd később a biztosítótól visszaigényelni az összeget, hanem az orvos a biztosítónak számláz) kiterjesztése minden páciens számára, az alábbi szakaszokban:
- 2016. július 1.: a harmadik fél általi kifizetéseket az orvosok mindazok számára ajánlhatják, akik eddig még nem kapták, és 100 százalékos társadalombiztosítási fedezetben részesülnek (ACS-ben részesülők - azon személyek, akik jövedelme maximum 35 százalékkal haladja meg a kiegészítő védelemmel ellátott általános fedezetre - CMU C - való jogosultsághoz előírt jövedelemküszöböt).
- 2016. december 31.: a fenti személyeknek joguk lesz a harmadik fél általi fizetésre
- 2017. január 1.: az orvosok minden páciensnek ajánlhatják a harmadik fél általi fizetést
- 2017. november 30. a harmadik fél általi fizetés mindenkire kiterjedő jogosultsággá válik, a társadalombiztosítás által finanszírozott rész nagyságáig. A kiegészítő biztosítás által fedezett részre a szakemberek ajánlhatják a harmadik fél általi fizetést. Kötelesek viszont felajánlani azoknak a magánbiztosítottaknak, akiknek "felelős szerződésük" van (ez a szerződések 90 százaléka, amelyekben a költségnövekedést különböző fékek korlátozzák).

Összhangban van az alkotmánnyal a törvény többi intézkedése:

A prevenció az egészségügyi rendszer központi eleme, benne a dohányzás elleni küzdelemmel (semleges cigaretta csomagolás; dohányzási tilalom, ha gyermek is tartózkodik az autóban; dohánytermék vásárlásakor a nagykorúság bizonyítása), az alkoholizmus elleni küzdelem, különösen a fiatalok körében, az élelmiszerek csomagolásán a termékinformációk javítása, a szexuális úton terjedő betegségek szűrővizsgálatainak népszerűsítése, a kockázat csökkentése, a 16 év alatti gyermekek számára kezelőorvos (háziorvos) biztosítása.

A lakosság ellátáshoz való hozzáférésének és a szolgáltatásokról szóló tájékoztatásának javítása: országos hívószám létrehozása, amely az ügyeleti időszakban elérhető, szemüvegekre, fogászati protézisekre és hallókészülékekre szociális tarifa bevezetése, egyes egészségügyi szakmákban a kompetenciák kibővítése (ápolók, szülésznők stb. esetében), az orvosok számára az osztott betegakták révén a betegutak követésének elősegítése.

Új jogokat teremt a betegek számára (pl. a protokoll szerinti terápia után meghatározott idővel egyes daganatos betegségekről a betegek "megfeledkezhetnek", amely lehetővé teszi számukra a magánbiztosítás felár nélküli igénybevételét).

Forrás:
Décision du Conseil constitutionnel sur la loi de modernisation de notre systeme de santé. Publié le 22.01.16. http://social-sante.gouv.fr/actualites/presse/communiques-de-presse/article/decision-du-conseil-constitutionnel-sur-la-loi-de-modernisation-de-notre
Qu'y a-t-il dans la loi de santé? http://social-sante.gouv.fr/grands-dossiers/loi-de-modernisation-de-notre-systeme-de-sante/article/qu-y-a-t-il-dans-la-loi-de-sante

Megjelenés dátuma: 2016-04-07 11:05:28