HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: a kórházakban tapasztalható szakemberhiány veszélyeztetheti a betegellátást

Számos kórházi osztály működését csak a törvényileg megengedettnél nagyobb túlóra-terhekkel tudják biztosítani. A sebészeti, belgyógyászati és szülész-nőgyógyászati osztályokon tapasztalható a legnagyobb mértékű orvoshiány.

Az alacsony keresetek képezik az egyik okát a cseh kórházakban tapasztalható elégedetlenségnek - nyilatkozta Leos Heger korábbi egészségügyi miniszter, a TOP 09 konzervatív ellenzék tagja 2016. március végén. Heger a Cseh Orvosi Kamara (CLK) azon figyelmeztetésére reagált, miszerint az egészségügyi dolgozók el fogják hagyni a kórházakat, amennyiben kereseteik nem emelkednek gyors ütemben. A kórházak mintegy 1000 orvost akarnak hirdetéseken keresztül toborozni. A CLK szerint ez a szám akár 3000-re is növekedhet, ha be akarják tartani a Munkatörvénykönyv előírásait, és meg akarnak felelni a túlórára vonatkozó törvényi előírásoknak.

A CLK információi szerint szinte egyik kórház sem tudja garantálni a sebészeti osztályok teljes működését, és a legtöbb kórházban a belgyógyászati, szülész-nőgyógyászati osztályok teljes működése sem biztosítható. Az említett szakterületek professzorai szerint a betegek biztonságos ellátása veszélyben forog. A Kamara vezetője, Milan Kubek szerint a kórházi orvosok külföldön vállalnak munkát vagy magánrendelőt nyitnak, az egészségügyi rendszer alulfinanszírozottsága következtében. Kubek szorgalmazza, hogy a kormány mielőbb válságtervet dolgozzon ki. A neves sebész, Pavel Pafko a Cseh Orvosi Kamara sajtótájékoztatóján bemutatta egy cseh kórházakra vonatkozó felmérés eredményeit. Ebből az derült ki, hogy a felmérésben résztvevő 60 kórház sebészeti osztályainak 92 százaléka esetében csak akkor tudják garantálni az osztály működését, ha az alkalmazottak évente több mint 416 óra túlórát vállalnak, ami azonban sérti a Munkatörvénykönyv előírásait. A megkérdezett belgyógyászati osztályok 75 százaléka, a nőgyógyászati-szülészeti osztályok 63 százaléka esetében hasonló a helyzet. Egy cseh sebész átlagosan 1000 órát túlórázik évente, ami sokkal magasabb, mint a törvényben megállapított felső határ.

A cseh Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint nincs szükség ilyen jellegű rémületkeltésre a betegek körében, és válságtervet sem kell bevezetni. Tom Philipp egészségügyi miniszterhelyettes azt nyilatkozta, hogy az orvosi kezelés mindenki számára hozzáférhető, és a betegeknek nem kell félniük attól, hogy nem kapnak megfelelő ellátást, ha kórházba kerülnek. Néhány kisebb osztályt bezártak, de munkájukat nagyobb központok vették át - tette hozzá.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök (CSSD, Szociáldemokraták) pár héttel korábban azt nyilatkozta, hogy az orvosok és ápolók kereseteit jövőre több mint 5 százalékkal tervezik növelni. Bohuslav Svoboda, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselője szerint a keresetek emelése ugyan vonzó lehetőség, de ez önmagában nem oldja meg a problémát. Úgy véli ugyanis, hogy a kedvezőtlen munkafeltételek, a stressz és a hatalmas munkateher is hozzájárulnak ahhoz, hogy az orvosok elhagyják a kórházi szektort, és magánpraxist nyitnak, vagy külföldön vállalnak munkát.

Sona Markova, a Kommunisták (KSCM) politikusa kifejtette, hogy a helyzet a regionális kórházakban különösen súlyos, ahol néhány osztálynak vissza kellett fognia működését az egészségügyi dolgozók létszámhiánya következtében. Ő úgy véli, hogy a keresetek növelése megoldást jelenthet a problémára.

A korábbi egészségügyi miniszter, Leos Heger álláspontja szerint a dolgozói elégedetlenség kórházakban való növekedéséért részben az egészségügyi tárca jelenlegi vezetése és a szabályozási díjak eltörlése okolható, ami mintegy négy milliárd cseh korona (48 milliárd Ft) bevételkiesést eredményezett a szektorban. Ezt az összeget ugyanis fel lehetne használni a keresetek növelésének fedezésére. Azt is hozzátette, hogy a költséges technológiák és a megengedett túlóra betartásával kapcsolatos problémák szintén hozzájárulnak az elégedetlenséghez.

A Cseh Orvosi Kamara, a szakszervezetek, a kórházak és az Egészségügyi Minisztérium megállapodtak a keresetek 30 százalékos növeléséről a következő három évben. A kormány jelenleg azon dolgozik, hogy előteremtse a tervezett keresetnövelés forrásait.

Forrás:
TOP 09: Low salaries making Czech health personnel nervous. Prague Monitor online, 2016. április 1.
http://www.praguemonitor.com/2016/04/01/top-09-low-salaries-making-czech-health-personnel-nervous

Nearly all Czech surgery wards break law to fully operate.
Prague Monitor Online, 2016. április 1.
http://www.praguemonitor.com/2016/04/01/nearly-all-czech-surgery-wards-break-law-fully-operate


Megjelenés dátuma: 2016-04-07 13:46:12