HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Csehország: A kórházak betegeket utasítanak vissza létszámhiány miatt

A Cseh Orvosi Kamara szerint az ápolók hiánya egyes kórházakban olyan méreteket ölt, hogy veszélyezteti a betegellátást, ezért az egészségügyi szakemberek kereseteinek növelését sürgeti.

A cseh kórházak betegeket utasítanak vissza, mert akut orvos- és különösen nővérhiánnyal küzdenek - írta a Mlada fronta Dnes (MfD) napilap április 13-án.

Az egészségügyi szakemberhiány Prágát is érinti. A kórházaknak tervezett műtéteket kell törölniük, az onkológiai betegeknek pedig járóbeteg ellátást nyújtanak kórházi ellátás helyett. A pácienseknek gyakran tanácsolják azt az egészségügyi szolgáltatók, hogy más időpontban menjenek vissza, vagy forduljanak másik szolgáltatóhoz.

"Az ágyak nagyjából egynegyede nem hozzáférhető az ápolók hiánya miatt. Több páciens fordul hozzánk, mint amennyit el tudunk látni" - nyilatkozta a Kralovske Vinohrady Oktatókórház kardiológusa.

Az Általános Oktatókórházban 75 ápolói állás betöltetlen. Ennek következtében egyes osztályokon ágyakat kellett felszámolni.

A Motol Oktatókórház éves jelentésében az áll, hogy a nővérhiány jelenti a legnagyobb veszélyt a műtétekre nézve. Mivel az intézményben 90 ápolói állás betöltetlen, el kellett halasztani néhány tervezett műtétet. "Mivel a körzeti kórházakban is ágyakat számoltak fel, nagyobb nyomás nehezedik az oktatókórházakra. Ez azonban a kórházi tartózkodási idő csökkentésének irányában hat " - nyilatkozta a Motol Oktatókórház egyik orvosa.

A gazdasági növekedés a nővérhiány egyik oka - áll az MfD cikkében. Jiri Cihar, a Motol Oktatókórház igazgatóhelyettese szerint megnőtt az érdeklődés az ápolók iránt a munkaerőpiacon. A gyógyszercégek ugyanis szívesebben alkalmaznak ápolókat, mint orvosokat, mert alkalmazásuk kevésbé költséges. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ápolóhiány fő okát a nagyon bonyolult képzési rendszerükben látja.

Prágában jelenleg 350 betöltetlen ápolói álláshely van. Nemcsak a főváros küzd ezzel a problémával: a helyzet a Németországgal szomszédos régiókban a legrosszabb.

Az MfD azt is leírja, hogy néhány kórház hallgat a problémáiról. A Cseh Orvosi Kamara (CLK) szóvivője, Michal Sojka szerint egyes kórházak nem akarnak pontos adatokat közzétenni az orvos- és nővérhiánnyal kapcsolatban, mivel ez nem vet rájuk jó fényt. Amennyiben ugyanis kiderül, hogy kevesebb egészségügyi szakembert foglalkoztatnak, mint amennyire szükség lenne, az egészségbiztosító társaságok felbonthatják velük a szerződést.

A Magánorvosok Koalíciója, valamint Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter szerint páciensek ellátása nincs annyira veszélyben, mint amennyire a CLK állítja. A CLK ugyanis arra figyelmeztet, hogy a kórházak arra kényszerülhetnek, hogy leállítsák a műtéteket az orvos- és nővérhiány miatt, ezért a kórházi személyzet kereseteinek jelentős emelését sürgeti.

Forrás: MfD: Hospitals refusing patients over lack of personnel. Prague Monitor Online, 2016. április 14. http://www.praguemonitor.com/2016/04/14/mfd-hospitals-refusing-patients-over-lack-personnel

Megjelenés dátuma: 2016-04-16 10:21:47