HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségpolitika

Csehország: az állami egészségbiztosítás nem fogja fedezni a kínai orvoslást

A 2015. október óta működő, hagyományos kínai orvoslással foglalkozó központ bővítését tervezik Csehországban. Az állami egészségbiztosítás azonban továbbra sem fog fedezetet nyújtani ezekre a szolgáltatásokra.

A cseh egészségügyi minisztérium nem tervezi a hagyományos kínai orvoslás állami egészségbiztosításból történő finanszírozását - nyilatkozta Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter április 13-án, Roman Prymulával, a Kelet-Bohémiában található Hradec Kralove Oktatókórház igazgatójával való találkozóját követően.

A Hradec Kralove Oktatókórház kínai orvosláshoz tartozó kezeléseket nyújt, amelyeket naponta mintegy 20 beteg vesz igénybe, ami évente mintegy 7000 pácienst jelent. A kezeléseket a páciensek magánúton finanszírozzák. A Cseh Orvosi Kamara és a Cseh Orvosok Szövetsége visszautasította a kínai orvoslással foglalkozó orvosok felvételét. Azzal érvelnek, hogy ezek a kezelések tudományosan nem bizonyítottak.

A Hradec Kralove Oktatókórházban található kínai orvoslás központ azonban az eredményeivel érvel, miszerint a hagyományos kínai módszerek a páciensek 85 százaléka esetében csillapították a fájdalmat.

A kínai orvoslással foglalkozó járóbeteg részleg 2015 októbere óta működik a Hradec Kralove Oktatókórház keretein belül, egy kínai specialista és egy cseh orvos közreműködésével. Akupunktúrát és gyógynövényes terápiát alkalmaz, kizárólag a Csehországban jóváhagyott gyógynövényekkel. A viziteken egy tolmács is jelen van, a félreértések elkerülése érdekében. Minden beteget először a nyugati orvoslás módszereivel vizsgálnak meg.

2018 áprilisára egy kínai orvoslással foglalkozó klinika létrehozását tervezik a kórházon belül, amely 30 alkalmazottat foglalkoztatna, beleértve 7 kínai orvost. A klinika tervdokumentuma, melyet a cseh kormánynak fognak benyújtani, egy kínai partner szponzorálásával készült el. A kínai elnök Xi Jinping legutóbbi prágai látogatása során a cseh kormánnyal megállapodást kötöttek egy ilyen intézmény létrehozásáról. Nemecek méltányolta, hogy a kórház a hagyományos kínai medicinára irányuló kutatásra is fókuszálni fog. Úgy véli, hogy a hagyományos kínai orvoslást számos elismert klinika alkalmazza, így pl. az Egyesült Államokbeli Mayo Klinika, valamint a párizsi Sorbonne. Az egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy támogatja a kínai orvoslás alkalmazását, elsősorban a krónikus fájdalom és a pszichoszomatikus problémák kezelése terén, a daganatos betegségek, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetében viszont nem.

A Cseh Orvosi Kamara elnöke, Milan Kubek azonban úgy véli, hogy a kínai orvoslással foglalkozó orvosok tevékenysége Csehországban jogellenes. A törvény értelmében ugyanis a Cseh Orvosi Kamarában részt nem vevő orvosok csak engedéllyel rendelkező orvos felügyelete mellett dolgozhatnak Csehországban. Ugyanakkor a Cseh Orvosi Kamarában tagsággal rendelkező orvosok nem tudják felügyelni a kínai orvoslással foglalkozó orvosokat, mivel nem tudják irányítani a hagyományos kínai orvoslás módszereit.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy a Hradec Kralove-i kórházban dolgozó kínai orvosok az egészségügyi minisztérium engedélyével dolgoznak ott, amely maximum 1 évre szól. A szervezők azt szeretnék, ha Csehország lenne a jövőben a hagyományos kínai orvoslás kelet-közép-európai központja. A Hradec Kralove Oktatókórházban működő hagyományos kínai orvoslással foglalkozó klinika oktató- és kutató központ is lenne, egy shanghai kórházzal együttműködve.

Forrás: HealthMin: Czech health insurance not to cover Chinese medicine. Prague Monitor Online, 2016. április 14. http://www.praguemonitor.com/2016/04/14/healthmin-czech-health-insurance-not-cover-chinese-medicine

Megjelenés dátuma: 2016-04-16 13:52:42