HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

Nőtt a várakozási idő az angol kórházak sürgősségi osztályain

Az NHS England weboldalán április közepén publikálták a kórházi trösztök baleseti és sürgősségi osztályainak februári várakozási idő statisztikáját. 2010 augusztusában kezdték el az adatok közlését, azóta a 2016. februári adat volt a legrosszabb. Az NHS várakozási idő célkitűzései között szerepel, hogy a betegek 95 százalékát ezeken a részlegeken 4 órán belül el kell látni. Ehhez képest februárban a sürgősségi részlegen jelentkező betegek 87,8 százalékát látták el négy óra alatt (januárban 88,7 százalék volt az arány, az előző év februárjában 92 százalék).

A nagy, 1-es típusú sürgősségi osztályokon még rosszabb volt az arány, a betegek 81,6 százaléka kapott ellátást négy óra alatt. 138 kórházi tröszt rendelkezik 1-es típusú sürgősségi osztállyal, közülük csak 5 tudta teljesíteni a célkitűzést.

Az NHS egyik igazgatója a később jelentkező influenzát nevezte meg a rossz adatok egyik mögöttes okaként.
Hozzájárult még a rossz eredményhez az is, hogy a szociális rendszer problémái miatt a kórházból történő elbocsátásokban is késedelmek tapasztalhatók.

A sürgősségi részlegeken februárban 13,1 százalékkal volt nagyobb a betegforgalom, mint az előző év ugyanezen hónapjában, ez a növekedés az elmúlt 10 évre folyamatosan jellemző. Míg a 2004-2005-ös pénzügyi évben 17,8 millió beteg jelentkezett az osztályokon, 2015-16-ban ez a szám 20,8 millióra nőtt.

A King's Fund egyik igazgatója szerint az adat annak tünete, hogy az NHS trösztöknek úgy kell fenntartani a szolgáltatásaikat, hogy közben a túlköltéseiket is csökkentsék. Nő a betegfelvételek száma, nő a kórházi elbocsátásokban a késedelem, a kórházaknak kevés az ágyuk a betegek elhelyezésére. A helyzeten a kórházon kívüli szolgáltatások és a szociális ellátás fejlesztése segíthet, amely csökkentheti a kórházi kezelést igénylők számát és gyorsíthatja a kórházból történő hazabocsátásokat.


Forrás: Anne Gulland: Emergency departments in England report worst waiting times ever. BMJ 2016;352:i2179

Megjelenés dátuma: 2016-04-21 09:59:13