HealthOnline cikkek

Ország: WHO

Témakör: Egészségügyi kiadások

A mentális egészségügyi ellátásra fordított kiadások többszörösen megtérülnek

Egy WHO-tanulmány értelmében a depresszió és a szorongás kezelésére fordított kiadások négyszeresen megtérülnek az egészségi állapot javulása és a munkaképesség növekedése következtében.

Egy WHO által készített tanulmány arra mutatott rá, hogy a depresszió és a szorongás kezelésére fordított, minden 1 dollárnyi befektetés 4 dollárnyi megtérülést jelent az egészségi állapot javulása és a munkaképesség növekedése következtében. A kutatók a tanulmányt egy, a WHO és a Világbank által szervezett kétnapos konferencia keretében publikálták, amelynek témája a mentális egészségügyi ellátás fejlesztése volt.

A kutatás során a depresszió és a szorongás kezelésének költségeit és előnyeit modellezték 36 alacsony, közepes és magas jövedelmű országban 2016-2030 között. A kezelés becsült költségei, elsősorban az antidepresszáns gyógyszerek és a pszichoszociális tanácsadás, 147 milliárd dollárt tesznek ki. Az erre a célra fordított összeg ugyanakkor 5 százalékos növekedést eredményezne a munkaerőpiaci részvételben és termelékenységben, ami 399 milliárd dollárra becsülhető. Az egészségi állapot javulásából származó nyereség további 310 milliárd dollárt tenne ki. A kutatók 36 ország tanulmányozását követően - amelyek a világ lakosságának 80 százalékát alkotják - úgy találták, hogy több mint 12 milliárd napra tehető termelékenység-veszteség tudható be a depressziónak és szorongásnak évente, ami évi 925 milliárd dollár költséget jelent.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgált 14 éves periódusban a kezeléshez történő megnövekedett hozzáférés összességében 43 millió extra egészséges életévhez vezetne. A kutatók nem vették figyelembe az olyan dominóhatásokat, mint pl. a jóléti kiadások csökkenése, vagy a betegeredmények javulása a közeli családtagok esetében, így a tényleges hatások még nagyobbak lehetnek, mint amit a tanulmányban előrevetítettek.

Ugyanakkor a kutatócsoport elismerte, hogy ahhoz, hogy a tanulmányban modellezett, fokozatos előrelépéseket a kezelésben el tudják érni, nemcsak magasabb szintű politikai elkötelezettségre és forrásbevonásra van szükség, hanem az állami egészségügyi rendszerek jelentős elmozdulására a krónikus betegségek menedzsmentjének irányába.

A tanulmányban szereplő 36 országban a depresszióval küzdő pácienseknek csak mintegy 7-28 százaléka részesült kezelésben. A kutatók által kialakított modell azon alapult, hogy az alacsony jövedelmű országokban az esetek harmadára, a magas jövedelmű országokban pedig az esetek több mint felére kiterjesztik a kezelést.

Shekhar Saxena, a WHO mentális egészségügyi és függőségi részlegének igazgatója elmondta, hogy a mentális betegségek száma világszerte növekvő tendenciát mutat: 1990 és 2013 között 416 millióról 615 millióra nőtt a depresszióval, ill. szorongással küzdők száma. Hozzátette, hogy a mentális egészségbe történő befektetés szintje meglehetősen alacsony, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Egy, a WHO által nemrégiben készített felmérés szerint az alacsony jövedelmű országok egészségügyi költségvetésük kevesebb, mint 1 százalékát fordítják mentális egészségre, a magas jövedelmű országok pedig átlagosan 5 százalékát. A jelenlegi befektetések a legtöbb országban nem elegendőek ahhoz, hogy leküzdjék a mentális egészségügyi problémákból származó terheket. Az alacsony és közepes jövedelmű országoknak a mentális egészségügyi kiadásokat legalább az egészségügyi költségvetésük 5 százalékára kellene növelni, a magas jövedelmű országoknak pedig ennél is magasabbra.

Forrás:

Gulland, A.: Spending on mental health brings good return on investment, study finds.
BMJ 2016; 353 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.i2134 (Published 13 April 2016)

Megjelenés dátuma: 2016-04-23 10:08:04