HealthOnline cikkek

Ország: Lettország

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Lettország: tervek a kötelező egészségbiztosítás újbóli bevezetésére

Lettországban tervezik a kötelező egészségbiztosítási rendszerhez történő visszatérést, az ellátáshoz való hozzáférés növelése céljából.

A lett kormány 2016. április 26-án elfogadott cselekvési tervének egyik legfőbb prioritása az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés növelése. Ennek érdekében felül kívánják vizsgálni a jelenlegi adóalapú finanszírozási rendszert, és a kötelező egészségbiztosítás újbóli bevezetését fontolgatják.

Lettországban az out-of-pocket kifizetések aránya az összes egészségügyi kiadáson belül az egyik legmagasabb Európában (2013-ban 36,5 százalék, vö.: EU-átlag 16,1 százalék, WHO-HFA 2015. december). Ez azonban jelentős mértékben akadályozza a lakosság egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését. Amennyiben a kötelező egészségbiztosítás újbóli bevezetése növelné az állami egészségügyi forrásokat, ez elősegítheti a lakosság ellátáshoz való jobb hozzáférését.

Tervezik továbbá a az állami költségvetésből finanszírozott egészségügyi szolgáltatások körének, valamint díjazásának felülvizsgálatát.

A kötelező egészségbiztosítás bevezetése 2013 óta terítéken van. Akkoriban az ellenzők azzal érveltek, hogy a kötelező egészségbiztosítás bevezetése nem növelné az állami forrásokhoz való hozzáférést, viszont potenciálisan károsíthatja az általános lefedettséget, ezért az erre irányuló javaslatok több évre fiókba kerültek.

Az új tervek továbbra is korai stádiumban vannak, de az még a jövő zenéje, hogy az ellenzőket sikerül-e meggyőzni a kötelező egészségbiztosításra történő áttérés előnyeiről.

Forrás:

Behmane , D.: New plans for switching to mandatory health insurance (again). The Health Systems and Policy Monitor, 2016. 05. 02. http://www.hspm.org/countries/latvia08052014/countrypage.aspx

Cabinet of Ministers approves the action plan of Kucinskis' government. Baltic News Network, 2016. 04. 26. http://bnn-news.com/cabinet-of-ministers-approves-the-action-plan-of-kucinskis-government-143117

Megjelenés dátuma: 2016-05-21 11:18:46