HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségpolitika

Csehország: készülőben az új egészségügyi stratégia

A cseh egészségügyi miniszter elmondása alapján tervezik a kórházi keresetek növelését, az orvosok és ápolók képzésének reformját, valamint a kórházak adminisztratív terheinek csökkentését, az egészségügyi szakemberek elvándorlásának megállítása, illetve visszafordítása érdekében.

A 2017-ig terjedő cseh egészségügyi stratégia magában fogja foglalni a kórházi dolgozók kereseteinek 10 százalékos növekedését a jövő évben, valamint 30 százalékos emelését a következő három évben - nyilatkozta Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter 2016. május 10-én, miután megvitatta a stratégia tervezetét az Orvosok Szakszervezetének elnökével, Martin Engellel.

Az állami kórházakban a tavalyi és az idei évben már sor került 5-5 százalékos keresetnövelésre. Az egészségügyi stratégia a keresetek további növelése mellett magában foglalja az orvosok és ápolók képzésének reformját, valamint a kórházak adminisztratív terheinek csökkentését is. Az egészségügyi miniszter elmondása szerint ezekkel az intézkedésekkel az egészségügyi szakemberek külföldi munkavállalásának megakadályozását, valamint a már külföldre vándorolt egészségügyi munkaerő visszacsábítását szeretnék elérni.

Emellett a cseh kormány memorandumot szeretne kötni a régiókkal (megyékkel), amely garantálná, hogy a kórházi dolgozók tervezett 10 százalékos keresetnövelése az állami intézmények mellett a regionális intézményekre is kiterjedjen - derült ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök május 24-i nyilatkozatából. A miniszterelnök elmondta, hogy fontos lenne, hogy a regionális intézmények is magasabb kereseteket biztosítsanak az egészségügyi szakembereknek, mivel az egészségügyi ellátás nagyobb hányadát biztosítják. Michal Hasek, a Régiók Szövetségének elnöke azt nyilatkozta, hogy a régiók vezetői május 26-án fogják megvitatni a kormány javaslatát.

A Cseh Orvosi Kamara (CLK) is szorgalmazta korábban, hogy a kormány sürgősségi tervet dolgozzon ki az egészségügyi ellátásra vonatkozóan. A kórházak, betegek és szakszervezetek képviselőiből álló sürgősségi bizottság felhívta a kormányt arra, hogy növelje az egészségügyi rendszerre fordított állami kifizetéseket. A kormány ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog az állami költségvetés kiadási kereteiről, valamint az állam által az egészségbiztosítóknak nyújtott kifizetések növeléséről. Az állam mintegy hat millió polgár egészségbiztosítását fizeti, beleértve a gyermekeket, felsőoktatásban résztvevő hallgatókat, nyugdíjasokat és munkanélkülieket. Az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértéke jelenleg egy főre havi 870 cseh korona (10 179 Ft), de Nemecek javaslata alapján ezt 1007 cseh koronára (11 782 Ft) kellene növelni. Nemecek hangsúlyozta, hogy az állami egészségbiztosítási hozzájárulás mértékének növelése nélkül nem lehet teljesíteni a kormány azon ígéretét, hogy 2017. január 1-től 10 százalékkal növelik az egészségügyi dolgozók keresetét.

Nemecek azt javasolja, hogy a kormány 9,88 milliárd koronával (115,6 Mrd Ft) növelje az állam által fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás mértékét. A kórházi keresetek növeléséhez 4 milliárd koronára (46,8 Mrd Ft) van szükség, a fennmaradó összeget pedig a külföldről potenciálisan visszatérő egészségügyi szakembereke kereseteire, valamint az ellátás fejlesztésére fordítanák. Ugyanakkor Andrej Babis pénzügyminiszter csak 2 milliárd cseh koronát (23,4 Mrd Ft) hajlandó az állami költségvetésből az állam által fizetett magasabb egészségügyi hozzájárulásra fordítani. Azzal érvel, hogy a keresetek emelkedése és a munkanélküliség csökkenése következtében a munkavállalók és önfoglalkoztatottak által fizetett egészségbiztosítási járulék mértéke 9 milliárd koronával (105,3 Mrd Ft) növekszik, ezért az egészségügyi szektor költségvetése 11 milliárd koronával (128,7 Mrd Ft) fog bővülni. A pénzügyminiszter, Babis megkérdőjelezi az állami egészségügyi hozzájárulás mértékének jelentős növelésére, a dohány- és alkoholtermékek adóztatására, valamint a vállalkozások magasabb adóztatására irányuló javaslatokat.

Martin Engel, az Orvosok Szakszervezetének elnöke bírálta a pénzügyminiszter hozzáállását, aki szerinte csak az állami költségvetés stabilitását veszi tekintetbe, és figyelmen kívül hagyja az egészségügyi szektor kritikus helyzetét. Az egészségügyi dolgozók szakszervezetei szeptemberre vagy októberre tiltakozást terveznek azért, hogy felhívják a figyelmet az orvoshiányra, valamint a kórházakban tapasztalható, általuk tarthatatlannak vélt körülményekre. Egy teljes hónapig szigorúan be akarják tartatni a túlóra limitekre vonatkozó cseh, illetve az uniós irányelveket. Az egészségügyi dolgozók szakszervezetei azt is követelik, hogy az állami és magán kórházak azonos kereseteket biztosítsanak. Azzal érvelnek, hogy a magán kórházakban dolgozó szakemberek kereseteit nem mindig emelik olyan mértékben, mint az állami kórházakban.

Forrás:
Health care strategy includes pay rise, education. Prague Monitor, 2016. 05. 11.
http://www.praguemonitor.com/2016/05/11/health-care-strategy-includes-pay-rise-education

Gov't wants memorandum making regions raise healthcare pay, 2016. 05. 25. http://www.praguemonitor.com/2016/05/25/govt-wants-memorandum-making-regions-raise-healthcare-pay

Megjelenés dátuma: 2016-05-26 11:49:33