HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségpolitika

Egyesült Királyság: a "brexit" kedvezőtlen hatással lenne az NHS-re

Brit kutatók szerint az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése negatív hatással lenne a brit gazdaságra, ezáltal pedig az NHS működésére és a lakosság egészségi állapotára is.

Az EU-ból való kilépés negatív hatással lehet az NHS-re és az Egyesült Királyság lakosságának egészségére - derül ki a londoni Imperial College népegészségügyi kutatói által írt, a Journal of the Royal Society of Medicine-ben publikált tanulmányból. Az NHS England főigazgatója, Simon Stevens egyetértett ezzel a véleménnyel.

Az Imperial College alapellátási és népegészségügyi kutatási részlegének vezetője, Azeem Majeed, aki a kutatást vezette, elmondta, hogy az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése negatív hatással lenne a brit gazdaságra, ami pedig visszahatna az NHS-re és a lakosság egészségi állapotára is. Az adóbevételek is nagymértékben csökkennének a brexitet követően.

A kutatók azt nyilatkozták, hogy az EU-ból való kilépés esetén az Egyesült Királyságnak választania kell az adók növelése, valamint a kormányzati kiadások jelentős csökkentése között. Az egészségügyi és szociális kiadások csökkentésének közvetlenül negatív hatása lenne a brit lakosság egészségi állapotára. A már jelenleg is jelentős pénzügyi nyomás alatt álló NHS még nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülne. A szociális kiadások csökkentése növelné az NHS-re nehezedő nyomást, a lakhatásra, oktatásra, nyugdíjra és juttatásokra fordított kiadások csökkentése hosszú távon káros hatással lenne a lakosság egészségi állapotára.

Simons Stevens a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy amennyiben a brexit egy népszavazást követő recessziót idéz elő, ahogyan azt a közgazdászok jósolják, akkor az NHS-nek pótlólagos finanszírozásra lesz szüksége. Stevens azt is hozzátette, hogy az NHS nagymértékben támaszkodik a mintegy 130 ezer orvosra, ápolóra és gondozóra, akik az EU más tagállamaiból érkeztek, és jelentős negatív hatása lenne az NHS-re nézve, ha a külföldi egészségügyi dolgozók el akarnák hagyni az országot. A külföldi egészségügyi dolgozók közül mintegy 50 ezer fő, beleértve 9000 orvost, dolgozik közvetlenül az NHS-nek. Ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, akkor a másik tagállamból származó munkavállalók foglalkoztatása, valamint az EU-ból történő jövőbeni toborzása az NHS-ben bizonytalanná válna. Az EU standardokat hozott létre a munkavállalók szabad mozgásának megkönnyítésére a tagállamok között, azáltal, hogy biztosítja, hogy a másik tagországból érkező munkavállalóknak ugyanazoknak a standardoknak kell megfelelniük, mint amit az adott tagállamban képzett szakemberektől elvárnak.

Emellett az EU számos élelmiszerügyre, útbiztonságra, levegőszennyezésre, dohányzás-ellenőrzésre, kémiai veszélyekre vonatkozó irányelven keresztül hatással van a lakosság egészségi állapotára. Az EU-ból való kilépés azt jelentené, hogy a brit kormánynak nem lenne kötelezettsége arra, hogy végrehajtsa az egész EU-ra kiterjedő népegészségügyi kezdeményezéseket - vélik a kutatók. A brit utazók elveszítenék jogukat az ingyenes vagy alacsony költségű egészségügyi ellátásra másik tagországban, és az a mintegy kétmillió állampolgár, akik tartósan egy másik EU-tagállamban élnek, szintén elveszíthetné jogosultságát az államilag finanszírozott egészségügyi ellátáshoz.

Az Egyesült Királyság kutatásainak fő finanszírozója jelenleg az EU, és jelenleg csak Németország részesül több uniós kutatási támogatásban, mint az Egyesült Királyság. Ugyanakkor az Egyesült Királyság kulcsszerepe számos országokon átívelő kutatási projektben megkérdőjeleződne az EU-ból való kilépéssel. A jelen kutatás szerzői úgy vélik, hogy az EU elhagyása szélsőségesen bonyolult, éveken át tartó újratárgyalási folyamatot indítana el bizonytalan kimenetekkel, ami veszélyeztetné ezeket a pozitív együttműködéseket. Úgy vélik, hogy az EU-ból való kilépés potenciális negatív hatásai miatt az orvosoknak, egészségügyi szakembereknek és egyetemi kutatóknak egyaránt van okuk aggodalomra annak negatív következményei miatt.

Forrás: Torjesen, I.: EU exit would have a detrimental effect on the NHS, academics warn. BMJ 2016;353:i2953. 2016. 05. 24. http://www.bmj.com/content/353/bmj.i2953?etoc=

Megjelenés dátuma: 2016-06-01 16:01:49